Ska vi jiddra mer om kulturhuset?

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Ska vi måsta jiddra mer om kulturhuset? Tydligen. Särskilt när det fortfarande finns en hel del som tycker det vore mer utvecklande för vår kommun att satsa på snöröjning, sandning och åldringsvård. Men nu raljerar jag; de tycker inte det de tycker med någon som helst tanke på utveckling. De tycker nog snarast att kommunen skall leva upp till sina grundläggande förpliktelser innan den börjar hiva pengar i en sådan menlös och bottenlös grop som kultur. Först ser man fan till att det är sandat, sedan kan fjollorna titta på balett om de vill, tänker jag mig att patriarken bullrar vresigt vid frukostbordet, bankande på ett rykande färskt exemplar av lokalorganet. Men då raljerar jag igen och är fördomsfull, sorry. Det är bara det att jag blir aningen frustrerad när man inte pratar om vad det faktiskt rör sig om. Det vill säga, om vi i Skellefteå kommun vill satsa på framtiden, ta ett språng ut i det relativt okända?

Sedan är det faktiskt inte helt okänd mark vi ska ge oss ut på. Det finns många städer som upplevt hur satsningar som kulturhuset har agerat som en katalysator för långt mycket mer än de konstnärliga uttrycksformerna och det är just det som politikerna tänker på när de sanktionerat en sådan satsning (för det har knappast med att de vurmar så starkt för till exempel performancekonst och elektropunk). En annan katalysator för självkänsla och levnadskvalitet i vår kommun har hitintills varit vårt spektakulärt framgångsrika ishockeylag, som gjort att vår glänta på den norrländska taigan blivit något mer än just det på det nationella planet. Herre Gud, Skellefteå finns ju numer med som ett förval i NHL17, när man skall välja sin egen spelares födelseort! Så det är klart att det finns andra värden på spel här.

PS. Det är även fint att inte behöva halka och bryta lårbenshalsen.

Magnus Ericsson

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 7 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 26 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 19 december 2017

Artiklar från 17 december 2017

Artiklar från 14 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen