Konst från genushjärtat

Notera att denna artikel är från 2014

Havremagasinet i Boden är ett säkert utflyktsmål för alla som är intresserade av konst och samhällsfrågor. Här samarbetar Galleri Syster, Luleå, med Museum Anna Nordlander i utställningen "Gender heart".

Systrarna väljer konst de själva är intresserade av. Alltid från feministisk utgångspunkt. Målet är att påverka debatten, väcka nya frågor. Utställningen ger rika möjligheter att sätta sig in i andras tänkande. Gå in i en annans kropp. I en annan tid. I ett annat samhälle.

Här finns konstnärer som påverkar genom att trycka på samhällets ömma punkter. Lyfter fram alternativ till etablerade normer. Nio konstnärer deltar. Från Indien, USA, Colombia, Filippinerna/Danmark, Tyskland och Sverige. Olika uttryckssätt och tekniker: foto, måleri, video, skulptur, dockteater, maskinskulpturer, performance. Ett har de gemensamt. Fokus på genusfrågor, sökandet efter hur genus påverkar våra liv och kroppar.

Tre exempel: Jill Peters (USA) fotoserie från albanska ”burnesha”. Om kvinnor som valt en manlig identitet. Klär sig, lever som män. Får manlig status. Lilibeth Cuenca Rasmussens (Filippinerna/Danmark) performance. Om afghanska pojkar som tvingas agera danserskor och sexslavar. Om flickor som, när manlig arvinge saknas, uppfostras till pojke. Eller Elias Björns (Sverige) kroppsbygge. Där besökarna entusiastiskt snickrar hans kropp i stor skala.

Museum Anna Nordlander visar verk av Ida Thoresen och Elisabeth Barnekow. Pionjärer bakom Föreningen svenska konstnärinnor, grundad 1910. Systrarna drar paralleller till föregångarnas situation och brist på egen konstscen. Då som nu gällde att ta saken i egna händer. Tillsammans med andra skapa en ”plattform i samhället för det man vill nå ut med”. Något Galleri Syster lyckas med. Som här på Havremagasinet.

Harald Larsen

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 28 oktober 2017

Artiklar från 21 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 16 oktober 2017

Artiklar från 5 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 24 september 2017

Artiklar från 18 september 2017

Artiklar från 16 september 2017

Artiklar från 11 september 2017

Artiklar från 21 augusti 2017

Artiklar från 20 augusti 2017

Artiklar från 19 augusti 2017

Artiklar från 17 augusti 2017

Artiklar från 14 augusti 2017

Artiklar från 12 augusti 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen