Vågar du se dig själv i andra?

Notera att denna artikel är från 2016
Samhällsprojekt. Dylan Miners Native Kids Ride Bikes (Cyklar: ett samarbetsprojekt kring ursprung, migration och riter).

Sex våningar hög är byggnaden som försåg Bodens garnisons hästar med havre. I sommar visar Havremagasinet utställningen "Du som jag". En upplevelse med rejält tuggmotstånd. Här gäller Gunnar Ekelöfs ord att se sig själv i andra.

På några år har Havremagasinet vuxit till en länskonsthall av internationell klass. Samtidigt som basen är Norrbotten med Bodenskolans konstnärer och deras nutida efterföljare.

I fokus 2016 står urbefolkningar från Syd-, Nordamerika och Sapmi. Utställningens curator, Mariangela Méndez, är konstprofessor i Bogotá, Colombia. Erfarenheter från Bogotá-biennalen 2014 om mänskliga rättigheter tog hon med sig i utformandet av ”Du som jag”. 14 konstnärer deltar. 11 från amerikanska kontinenten, 3 från Sapmi.

Utställningen handlar om möten. Om att byta verkligheter. Dela erfarenheter. Om tradition och förnyelse. Konsthallschef Ricky Sandberg betonar möten mellan olikheter, där plats ges för nytänkande. Méndez framhåller: ”Varje möte införlivar ett fragment av den andra i oss själva.”

Hos Skellefteå museum pågår utställningen ”Cykla”. På Havremagasinet visar Dylan Miner installationen ”Native kids ride bikes”. Han sammanförde konstnärer och ungdomar med urfolksbakgrund. Syftet var att förmedla traditionella kunskaper och samtala kring frågor om migration, värderingar, språk. Bonus blev en serie vackra cyklar.

I en sal möter Sandra Monterrosas ”Ryggrad” Benvenuto Chavajays ”Mjuka sandaler”. Monterrosas verk är uppbyggt av hemvävda kjolar travade till en kolonn. Ett monument över kvinnor som i århundraden har varit familjens stöttepelare. Chavajays mjuka sandaler är stenar med färgade band från plastsandaler. Sten och plast är lika outslitliga. Plasten tränger ut gammalt hantverk. Samtidigt saknas ett inhemskt ord för ”plast”.

Joar Nangos, arkitekt och konstnär, deltar med två installationer. I ”Sami shelters” stickas synbarligt traditionella kåtor in i lusekofter. Motiven visar sig hämtade från offentliga byggnader. I ”Land and language” sammanställs hiphop från inuiter, maorier och andra ursprungsfolk. Här är det lätt att dröja kvar.

Syftet var att förmedla traditionella kunskaper och samtala kring frågor om migration, värderingar, språk.

Det finns de som undviker samröre med allt utanför den egna kretsen. Om den yttersta konsekvensen av detta berättar Pablo Sigg i filmen ”Der Wille zur Macht”. En dokumentär om kolonin Nueva Germanias sista spillror.

Carola Grahn valde oväntade mötesplatser ute i länet. På bensinmacken kan du råka på posters med texter som ”My God(s)!” eller ”LOOK whos talking”. Ofrivilliga möten som ger tanken nytt bränsle.

Harald Larsen

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 28 oktober 2017

Artiklar från 21 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 16 oktober 2017

Artiklar från 5 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 24 september 2017

Artiklar från 18 september 2017

Artiklar från 16 september 2017

Artiklar från 11 september 2017

Artiklar från 21 augusti 2017

Artiklar från 20 augusti 2017

Artiklar från 19 augusti 2017

Artiklar från 17 augusti 2017

Artiklar från 14 augusti 2017

Artiklar från 12 augusti 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen