Med fascination för glas

Notera att denna artikel är från 2017
Mosaik. Det glas som blir över använder Annacarin Dahlberg som mosaik. Foto: Maria Wallin.
Ny. Annacarin använder betong i vissa av verken. Foto: Maria Wallin.
Stor. Konstverket är skapat i en slags frigolitskiva. Foto: Maria Wallin.

Abstrakta linjer gestaltade med skimrande glas – allt med hoppet som utgångspunkt. För första gången ställer Skelleftehamnskonstnären Annacarin Dahlberg ut i Skellefteå konsthall.

Inne i Konsthallen dansar skuggorna längs väggarna. Där fångas ljuset upp i kubistiska glaskonstverk och skapar ett skådespel på väggen. Idag har Annacarin Dahlberg vernissage för sin utställning ”Ge hoppet liv” som består av allt från hennes karaktäristiska glaskonst till fotografier.

– Det här är den största utställningen jag någonsin gjort, det känns väldigt ärofyllt att få ställa ut på Konsthallen, säger hon.

”Ge hoppet liv” innehåller 41 verk och är en salig blandning av sådant som skapades för några år sedan och sådant som knappt har stelnat. På många sätt är det en utställning med flera lager, där det gemensamma temat är ljus, hopp och glädje men med fristående avsnitt. För första gången innehåller hennes konst fotografi.

– Mina glasverk handlar mycket om att de är föränderliga, att man ser olika saker i dem beroende på ljus eller vinkel. Då föddes tanken att fota dem och bilda olika historier.

Som komplement till de fysiska verken finns därför också en serie foton, där alla bilder är tagna av samma glaskonst.

– I glaset såg jag hur det fanns en historia om flykt, både den allmänna flykten men också vår egen, den som sker på insidan. Det var något jag inte tänkte på när jag skapade glasverket, så det är häftigt att mer konst kan komma från ett och samma verk.

Mina glasverk handlar mycket om att de är föränderliga, att man ser olika saker i dem beroende på ljus eller vinkel.

Hon beskriver utställningen som meta på flera vis. Först kom glaskonsten som hon fotade – för att sedan översätta fotografierna till tavlor.

– Man kan säga att utställningen till stor del innehåller tre olika steg och tre olika varianter på samma verk.

Annacarin har varit aktiv konstnär sedan början av 90-talet, då hon försiktigt började skapa på målarduk. Men i linjerna som växte fram såg hon något annat, hon såg glaset.

– Jag var inte särskilt förtjust i glaskonst då, men när jag började kunde jag inte sluta. För mig har konsten alltid handlat om hopp, precis som den här utställningen. Jag vill att den ska skänka glädje.

Utställningen pågår till 19 februari.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 28 oktober 2017

Artiklar från 21 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 16 oktober 2017

Artiklar från 5 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 24 september 2017

Artiklar från 18 september 2017

Artiklar från 16 september 2017

Artiklar från 11 september 2017

Artiklar från 21 augusti 2017

Artiklar från 20 augusti 2017

Artiklar från 19 augusti 2017

Artiklar från 17 augusti 2017

Artiklar från 14 augusti 2017

Artiklar från 12 augusti 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen