Hästpassion på tavelduken

Kontraster. Jenny Nyström leker mycket med kontraster när hon målar. Foto: .
Otydligt. Hon målar i akryl och ofta är det svart och vitt som får ta störst plats. Foto: Maria Wallin.
Siluett. Jenny Nyström hämtar mycket inspiration från stallet. Foto: Maria Wallin.

Kontraster, abstrakta linjer och framförallt hästar. Jenny Nyström ställer för första gången ut sina verk på Liljas konst och ram.

Det är som att en hästhjord tagit sig in i utställningslokalen. Bruna, blåskimrande och vita, mitt i en rörelse eller helt stillastående. Jenny Nyström tittar sig omkring på sin allra första utställning.

– Det är ju ganska tydligt, men det blir mycket hästar. Jag skulle vilja säga att jag målar 95 procent hästar. Även när jag försöker avbilda något annat så slutar det ofta med att det blir en häst, säger hon och ler.

Kärleken till djuret har genomsyrat hela livet, precis som behovet av att skapa. I konsten förenas hennes två passioner.

– Jag tycker mycket om djur, men det är något speciellt med hästar som gör att jag vill måla dem. De är så vackra, och fascinerande. Det är otroligt att ett så stort djur samtidigt är så fogligt och snällt.

Hästars former och estetik är något hon fastnar för, och vill överföra till målarduken. Men hon är inte intresserad av att göra millimeterlika porträtt – det viktiga är att fånga rörelserna och känslan.

– Nej, jag vill inte att det ska vara helt perfekt. På senare tid har jag dragits mot att skapa mer abstrakt. Jag är imponerad av de som målar sådant som ser ut som fotografier, men det är inte jag.

Jag tycker mycket om djur, men det är något speciellt med hästar som gör att jag vill måla dem.

Inspirationen hämtas från hästar i hennes närhet, men främst djuret i allmänhet.

– Jag målar inte specifika hästar, även om jag i efterhand kan se hur vissa målningar liknar någon.

Skapandeprocessen är spontan, den planeras inte utan motivet rinner bara ut på duken. De 20 verken som nu ställs ut på Liljas konst och ram är alla nya.

– När jag har någon tid över målar jag. Det ger mig ro, och mina favoritverk är sådana jag kan titta på i efterhand och känna en slags frid av.

För första gången visar nu Jenny upp tavlor som hon annars hållit för sig själv. Hon beskriver det som utelämnande, men också givande.

– Jag har alltid sagt att jag vill ha en utställning, och nu har det blivit verklighet. Det känns väldigt roligt, men också nervöst såklart.

Utställningen pågår till 22 februari.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 28 oktober 2017

Artiklar från 21 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 16 oktober 2017

Artiklar från 5 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 24 september 2017

Artiklar från 18 september 2017

Artiklar från 16 september 2017

Artiklar från 11 september 2017

Artiklar från 21 augusti 2017

Artiklar från 20 augusti 2017

Artiklar från 19 augusti 2017

Artiklar från 17 augusti 2017

Artiklar från 14 augusti 2017

Artiklar från 12 augusti 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen