En färgsprakande utställning

Nöjda. Anton Berggren, Emma Wikström Roos och Sebastian Pettersson är tre av de elever som skapat verk till utställningen. Totalt är de 20 elever som gjort 27 bilder. Foto: .

Digitala städer med pride-flaggan i bakgrunden, stilistiska människor och viktiga budskap. Elever på Guldstadsgymnasiet har skapat utställningen ”Bilder av kärlek” – där fokus ligger på att porträttera en kärlek långt ifrån klyschorna.

I veckan genomsyras Skellefteås gator av allvar, glädje och färg. Pride-veckan är igång, och med det också utställningen ”Bilder av kärlek” som igår sattes upp på Stadsbiblioteket.

Bakom de färgsprakande bilderna elever som går mediaprogrammet på Guldstadsgymnasiet.

– Vi fick väldigt fria händer, men den gemensamma nämnaren är kärlek. Man ser på bilderna att vi tolkat det väldigt olika, och att alla har sin egen stil. Det tycker jag är kul, säger Anton Berggren, som går i årskurs ett.

Syftet med utställningen är att visa upp en bild av kärlek som kanske inte alltid syns. Därför har verken ont om röda hjärtan och klassiska kyssbilder.

– Vi tyckte att de bilderna redan finns, så vi ville att eleverna skulle tänka utanför det klyschiga, säger Markus Porsklev, lärare.

För eleverna kändes det både utmanande och viktigt att förmedla en bild som går hand i hand med Pride-veckan.

Jag tänker att det blir så, lite mörkare, om inte alla får vara den de är.

– Många kärleksbilder innehåller till exempel bara en man och en kvinna, och det finns ingen anledning till att bara visa en liten del av vad kärlek kan vara. Så det här känns bra, säger Sebastian Pettersson, årskurs tre.

Hans två bilder visar en stadssiluett, men med en stor skillnad i stämning. Den ena stadens horisont pryds av Pride-flaggan och genomsyras av värme, medan den andra staden är dovare, kallare och mörkare.

– Jag tänker att det blir så, lite mörkare, om inte alla får vara den de är, säger han.

Verken har skapats på olika sätt. Det handlar om fotografi, digitalt illustrerande eller en blandning av olika tekniker.

– Jag har skapat digitalt, och ett av mina verk innehåller enkla människofigurer i par – par som är allt från män och män, kvinnor och kvinnor samt alla olika kroppstyper. Jag vill förmedla att det är okej att bli kär i vem du vill, säger Emma Wikström Roos, årskurs två.

Utställningen sitter uppe till 18 mars.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 28 oktober 2017

Artiklar från 21 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 16 oktober 2017

Artiklar från 5 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 24 september 2017

Artiklar från 18 september 2017

Artiklar från 16 september 2017

Artiklar från 11 september 2017

Artiklar från 21 augusti 2017

Artiklar från 20 augusti 2017

Artiklar från 19 augusti 2017

Artiklar från 17 augusti 2017

Artiklar från 14 augusti 2017

Artiklar från 12 augusti 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen