En färgsprakande utställning

Nöjda. Anton Berggren, Emma Wikström Roos och Sebastian Pettersson är tre av de elever som skapat verk till utställningen. Totalt är de 20 elever som gjort 27 bilder. Foto: .

Digitala städer med pride-flaggan i bakgrunden, stilistiska människor och viktiga budskap. Elever på Guldstadsgymnasiet har skapat utställningen ”Bilder av kärlek” – där fokus ligger på att porträttera en kärlek långt ifrån klyschorna.

I veckan genomsyras Skellefteås gator av allvar, glädje och färg. Pride-veckan är igång, och med det också utställningen ”Bilder av kärlek” som igår sattes upp på Stadsbiblioteket.

Bakom de färgsprakande bilderna elever som går mediaprogrammet på Guldstadsgymnasiet.

– Vi fick väldigt fria händer, men den gemensamma nämnaren är kärlek. Man ser på bilderna att vi tolkat det väldigt olika, och att alla har sin egen stil. Det tycker jag är kul, säger Anton Berggren, som går i årskurs ett.

Syftet med utställningen är att visa upp en bild av kärlek som kanske inte alltid syns. Därför har verken ont om röda hjärtan och klassiska kyssbilder.

– Vi tyckte att de bilderna redan finns, så vi ville att eleverna skulle tänka utanför det klyschiga, säger Markus Porsklev, lärare.

För eleverna kändes det både utmanande och viktigt att förmedla en bild som går hand i hand med Pride-veckan.

Jag tänker att det blir så, lite mörkare, om inte alla får vara den de är.

– Många kärleksbilder innehåller till exempel bara en man och en kvinna, och det finns ingen anledning till att bara visa en liten del av vad kärlek kan vara. Så det här känns bra, säger Sebastian Pettersson, årskurs tre.

Hans två bilder visar en stadssiluett, men med en stor skillnad i stämning. Den ena stadens horisont pryds av Pride-flaggan och genomsyras av värme, medan den andra staden är dovare, kallare och mörkare.

– Jag tänker att det blir så, lite mörkare, om inte alla får vara den de är, säger han.

Verken har skapats på olika sätt. Det handlar om fotografi, digitalt illustrerande eller en blandning av olika tekniker.

– Jag har skapat digitalt, och ett av mina verk innehåller enkla människofigurer i par – par som är allt från män och män, kvinnor och kvinnor samt alla olika kroppstyper. Jag vill förmedla att det är okej att bli kär i vem du vill, säger Emma Wikström Roos, årskurs två.

Utställningen sitter uppe till 18 mars.

 

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 21 april 2017

Artiklar från 8 april 2017

Artiklar från 6 april 2017

Artiklar från 27 mars 2017

Artiklar från 16 mars 2017

Artiklar från 9 mars 2017

Artiklar från 4 mars 2017

Artiklar från 23 februari 2017

Artiklar från 18 februari 2017

Artiklar från 13 februari 2017

Artiklar från 6 februari 2017

Artiklar från 28 januari 2017

Artiklar från 19 januari 2017

Artiklar från 29 december 2016

Artiklar från 23 december 2016

Artiklar från 15 december 2016

Artiklar från 3 december 2016

Artiklar från 28 november 2016

Artiklar från 26 november 2016

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen