Eleverna skildrar utsatthet – ställer ut på Nordanå

Notera att denna artikel är från 2016
Nöjda. Farmina Mobarrez och Fanny Lööf har skapat verk till utställningen, vilket de beskriver som roligt. Foto: Maria Wallin.
Omklädningsrum. Lisa Lundgren har placerat känslan i skolmiljö.
Busshållplats. Julia Ekman har skildrat temat med hjälp av en siluett.

Hur skildras utsatthet på ett träffande sätt? Och hur känns det egentligen? Gymnasieelever har skapat bild och text med utgångspunkt i Cecilia Parsbergs utställning ”Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige?”

Just invid Museum Anna Nordlanders lokaler på Nordanå hänger ett rutnät av stämningsfulla, ofta sorgliga, bilder. Det är ensamma gestalter som sitter i tomma korridorer, siluetter av ihopsjunkna personer och tecknade konturer.

Estetiska programmet med inriktning bild har under hösten arbetat med att skapa fotografier på temat utsatthet. Det hela tog avstamp i den utställning som just nu sitter uppe i Konsthallen.

– Vi fick träffa Cecilia Parsberg, som gjort en utställning och avhandling om personer som tigger. Då bestämde vi att eleverna skulle få skapa på temat utsatthet, då tiggare i allra högsta grad är väldigt utsatta personer, säger Linda Granberg, bildlärare.

De har arbetat med foto, text och enkla illustrationer som de kombinerat för att gestalta en utsatt position.

– Det är ett väldigt aktuellt ämne, och något som många av ungdomarna kan känna igen sig i, säger Linda.

Fokus ligger på att få betraktaren att känna med personerna som porträtteras. Jenny Lindström är en av de som skapat verk till utställningen.

– Jag tycker det är bra att vi jobbar med sådana här saker, det är viktigt. När jag hörde temat så tänkte jag direkt på någon som inte har några vänner. Jag har både fotat och ritat för att få till känslan, säger hon och sveper med handen över ett blåtonat foto, med konturerna av en sittande, ensam människa.

Farmina Mobarrez har också jobbat med foto, och placerat sin karaktär i en gympasal.

– Det är kul att visa upp vad vi håller på med, och jag tycker det är ett bra tema. De flesta kan nog känna igen sig i den här känslan, att vara väldigt ensam, och jag vill visa att du inte är den enda som känner så, säger hon.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 28 oktober 2017

Artiklar från 21 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 16 oktober 2017

Artiklar från 5 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 24 september 2017

Artiklar från 18 september 2017

Artiklar från 16 september 2017

Artiklar från 11 september 2017

Artiklar från 21 augusti 2017

Artiklar från 20 augusti 2017

Artiklar från 19 augusti 2017

Artiklar från 17 augusti 2017

Artiklar från 14 augusti 2017

Artiklar från 12 augusti 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen