Lyfter bygdens sensualitet

Initiativtagare. Anna Pyyny Petäjämaa och Sandra Lindqvist vill med fotoprojektet visa upp många olika typer av sensualitet. Foto: .
Kallt. Jessica Ferm är en av dem som deltar i utställningen.
Olika platser. Inger Ödebrink poserade i byn Finnträsk.

Vad är egentligen sensualitet? Och varför väcker lättklädda kvinnokroppar reaktioner? Utställningen "Colours and curves of Skellefteå" hyllar Skellefteå och dess kvinnor.

Inne på Wayne’s coffe täcks väggarna av kvinnor i olika åldrar, storlekar, hudfärger och personligheter. Anna Pyyny Petäjämaa och Sandra Lindqvist har i nio månader arbetat med sitt skötebarn – en utställning som speglar Skellefteå och kvinnorna som bor här. Igår var det dags att visa upp bilderna för allra första gången.

– Otroligt nervöst, det här är verkligen något vi levt med konstant i nio månader. Så nu är det dags för förlossning helt enkelt, säger Anna Pyyny Petäjämaa.

Idén föddes dock betydligt tidigare. Anna Pyyny Petäjämaa började reflektera över sin hembygd ungefär samtidigt som hon började med burlesk och då slog det henne – kunde hon kombinera de två i något projekt?

– Jag fick en nyfunnen kärlek till Skellefteå, och kände att jag ville porträttera det sensuella i de som bor här, säger hon.

Hon mötte fotografen Sandra Lindqvist och hon nappade direkt. Sedan augusti förra året har de spenderat timmar på olika platser i Skellefteå med omnejd, tillsammans med kring 15 olika modeller.

– Vi startade en Facebookgrupp där vi berättade om projektet, och så fick de som var intresserade anmäla sig, säger Sandra Lindqvist.

Sensualitet kan vara så mycket, och olika för olika människor.

I utställningen finns alla årstider gestaltade. Fokus har också legat på att plocka fram modellens sensualitet – ett begrepp vars innehåll varierat stort.

– Det är något jag verkligen tar med mig. Sensualitet kan vara så mycket, och olika för olika människor. Någon tyckte att det handlade om doft, någon annan om färg, säger Anna Pyyny Petäjämaa.

Att vernissagen ägde rum på internationella kvinnodagen var ingen slump. Många av bilderna innehåller avklädda kvinnokroppar, och de vill slå hål på uppfattningen om att det skulle vara ofeministiskt.

– Vi fick en kommentar om att ”Kvinnor över en viss ålder ska inte vara avklädda”. Och då blev vi riktigt arga. Om det är något som är feministiskt så är det ju att alla ska få bestämma själva, säger Anna Pyyny Petäjämaa.

Utställningen pågår till 22 mars.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 21 april 2017

Artiklar från 8 april 2017

Artiklar från 6 april 2017

Artiklar från 27 mars 2017

Artiklar från 16 mars 2017

Artiklar från 9 mars 2017

Artiklar från 4 mars 2017

Artiklar från 23 februari 2017

Artiklar från 18 februari 2017

Artiklar från 13 februari 2017

Artiklar från 6 februari 2017

Artiklar från 28 januari 2017

Artiklar från 19 januari 2017

Artiklar från 29 december 2016

Artiklar från 23 december 2016

Artiklar från 15 december 2016

Artiklar från 3 december 2016

Artiklar från 28 november 2016

Artiklar från 26 november 2016

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen