Berättar om Skellefteborna

Småfix. På söndag är vernissagen. Erland Segerstedt, Göran Lundin och Eva Hellerqvist håller på med de sista förberedelserna. Foto: Maria Wallin.
Skildras. Karin Dahlgren, barnsköterska, är en av de som finns med i boken. Foto: Erland Segerstedt.
I ladugården. Bonden Sten Erik Eriksson porträtteras i "Guldkorn". Foto: Erland Segerstedt.

Kulturprofilen, författaren, busschauffören. I boken ”Guldkorn” som gavs ut 2015 tecknas en varm bild av nutidens Skelleftebor. Nu har boksidorna omvandlats till en utställning på Skellefteå museum.

I utställningssalen på museet hänger just över 30 olika människoöden – allt från författaren Sara Lidman till socionomen Johanna Eriksson. Författaren Göran Lundin och fotografen Erland Segerstedt har tillsammans tecknat ned berättelser från St Petersburg, Haiti och Tärnaby. För några år sedan var de redo att ta sig ann det allra svåraste – sin egen hembygd.

– Vi närmade oss mer och mer det vi cirkulerat runt, alltså Skellefteå. Men det är svårt att bli profet i sin egen hembygd som man säger, det är svårt att skriva om sin stad, säger Göran Lundin.

Precis som deras tidigare verk handlar det om intima, personliga möten som med varsam hand skildras i både ord och bild.

– Böckerna blir väldigt personliga, och de som finns med har vi verkligen valt med omsorg, säger Göran Lundin.

Tanken med ”Guldkorn” är att berätta om Skellefteås invånare. Vilka är de? Vad har de åstadkommit? Vad drömmer de om?

– Anledningen till att namnet just blev ”Guldkorn” beror på frasen ”Du är guld värd” och att Skellefteå är guldstaden. Det finns guld i backen, skogen och bland människorna helt enkelt, säger Erland Segerstedt.

Böckerna blir väldigt personliga, och de som finns med har vi verkligen valt med omsorg.

– Och för oss har det varit viktigt att visa på bredden av människor som bor här. Därför har vi pratat med både kvinnor och män, unga och gamla och folk med olika nationaliteter. Vi vill berätta om vardagshjältarna, fortsätter Göran Lundin.

Ett år efter att boken gavs ut föddes idén om att ställa ut bilderna med en kortare text, något som museet nappade på direkt.

– Jag tyckte att boken skildrade en fin bild av hur Skellefteå ser ut idag, den berättar viktig samtidshistoria. Därför kändes det självklart att omvandla ”Guldkorn” till en utställning, säger Eva Hellerqvist, uställningsproducent Skellefteå Museum.

På söndag öppnar portarna till utställningen och den sitter kvar ända till i september.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 28 oktober 2017

Artiklar från 21 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 16 oktober 2017

Artiklar från 5 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 24 september 2017

Artiklar från 18 september 2017

Artiklar från 16 september 2017

Artiklar från 11 september 2017

Artiklar från 21 augusti 2017

Artiklar från 20 augusti 2017

Artiklar från 19 augusti 2017

Artiklar från 17 augusti 2017

Artiklar från 14 augusti 2017

Artiklar från 12 augusti 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen