Kommunen avbryter upphandlingen kring kulturhusets konst

Therese Bäckström Zidohli är projektledare för kulturhuset till den nya vd:n tar över. Foto: Yvonne Rönngren.

I oktober presenterade kommunen fem förslag till konst i kulturhuset – nu står det klart att inget av dem kommer smycka byggnaden.

En procent av den totala budgeten för Skellefteås kommande kulturhus ska gå till konstnärlig gestaltning. Under våren bjöd kommunen in konstnärer att komma med anbud, och i oktober presenterades de inkomna förslagen.  Det handlade bland annat om en skulptural tromb och en stor vattendroppe som allmänheten fick tycka till om.

Nu meddelar kommunen att processen kring kulturhusets konstnärliga utsmyckning stoppas. Anledningen är att de inkomna förslagen har olika kvaliteter, men ingen av dem klarar alla krav som referensgruppen har.

– Vi har haft en konstruktiv dialog i referensgruppen under processens gång och har kommit fram till att det valda upphandlingsförfarandet inte gett önskat resultat. Kommunen kommer därför se över förfarandet och omformulera uppdraget för att ge den konstnärliga gestaltningen bättre förutsättningar, säger Therese Bäckström Zidohli, projektledare, i ett pressmeddelande.

Kraven som  hon menar inte uppfylls handlar bland annat om att förhålla sig till byggnadens arkitektur och bidra till en intressant offentlig miljö. Dock har omtaget ingenting med den förskjutna byggstarten att göra.

– Oavsett om det gäller konst eller något annat måste vi våga göra ett omtag om vi anser att inkomna anbud inte uppfyller våra krav, vilket gäller alla projekt som kommunen driver. Nu är det snarare fördelaktigt att byggstarten skjutits upp, annars hade läget varit mer pressat tidsmässigt, säger Therese Bäckström Zidohli.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 19 november 2017

Artiklar från 18 november 2017

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 14 november 2017

Artiklar från 13 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen