Kommunen avbryter upphandlingen kring kulturhusets konst

Therese Bäckström Zidohli är projektledare för kulturhuset till den nya vd:n tar över. Foto: Yvonne Rönngren.

I oktober presenterade kommunen fem förslag till konst i kulturhuset – nu står det klart att inget av dem kommer smycka byggnaden.

En procent av den totala budgeten för Skellefteås kommande kulturhus ska gå till konstnärlig gestaltning. Under våren bjöd kommunen in konstnärer att komma med anbud, och i oktober presenterades de inkomna förslagen.  Det handlade bland annat om en skulptural tromb och en stor vattendroppe som allmänheten fick tycka till om.

Nu meddelar kommunen att processen kring kulturhusets konstnärliga utsmyckning stoppas. Anledningen är att de inkomna förslagen har olika kvaliteter, men ingen av dem klarar alla krav som referensgruppen har.

– Vi har haft en konstruktiv dialog i referensgruppen under processens gång och har kommit fram till att det valda upphandlingsförfarandet inte gett önskat resultat. Kommunen kommer därför se över förfarandet och omformulera uppdraget för att ge den konstnärliga gestaltningen bättre förutsättningar, säger Therese Bäckström Zidohli, projektledare, i ett pressmeddelande.

Kraven som  hon menar inte uppfylls handlar bland annat om att förhålla sig till byggnadens arkitektur och bidra till en intressant offentlig miljö. Dock har omtaget ingenting med den förskjutna byggstarten att göra.

– Oavsett om det gäller konst eller något annat måste vi våga göra ett omtag om vi anser att inkomna anbud inte uppfyller våra krav, vilket gäller alla projekt som kommunen driver. Nu är det snarare fördelaktigt att byggstarten skjutits upp, annars hade läget varit mer pressat tidsmässigt, säger Therese Bäckström Zidohli.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen