Icona Pop lovar nytt på Summerburst

Icona Pop står i startgroparna. Det är tre år sedan duon släppte ett album, men tidigt nästa år kommer deras tredje fullängdsskiva. Duon gästar sommarens Summerburst och lovar nytt material.

2016-05-26 11:06

Det är det här med att säga "nej". Caroline Hjelt och Aino Jawo är inte bra på det. Som Icona Pop fick de en internationell hit med singeln "I love it" och sedan dess har duon varit i ständig rörelse.

- Vi har absolut ingen tidsuppfattning heller, säger Caroline Hjelt.

- Om jag är hemma och träffar någon gammal kompis kan jag säga typ "gud vad kul, vi har ju inte setts på en månad" och de "öööh, eller mer typ sex månader".

Låst in sig i studion Icona Pop delar sin tid mellan Los Angeles och Stockholm. TT träffar dem hemma i Sverige, men "egentligen" är de i LA, där de har stängt in sig in en studio för att skriva sitt tredje album.

- Vi har turnerat så mycket, och det har varit fantastiskt, men det har gjort att vi inte har haft tid att spela in ny musik. Nu ville vi verkligen göra ett album. Det här är något vi kände att vi behövde göra, säger Aino Jawo.

Den 26 maj spelar de på Brännbollsyran i Umeå och sedan följer uppträdanden på Summerburst, både i Stockholm och Göteborg.

Duon planerar att släppa det kommande albumet tidigt nästa år, men lovar att fans kommer att få höra nya låtar när de uppträder live.

- Ja, egentligen skulle vi vilja spela allt, men sen kommer man liksom på att okej, låtarna är inte färdiga ännu. Vi håller på att välja några låtar just nu.

Tillbaka till Summerburst Icona Pop uppträdde på den då relativt nystartade festivalen Summerburst redan 2012. Sedan dess har de toppat den brittiska singellistan och legat sjua i USA, där de även sålt platina, fler än två miljoner exemplar av singeln "I love it".

En bedrift som ytterst få svenska artister kan skryta med.

- Förra gången vi spelade på Summerburst fick vi spela på sidan av scenen. Nu ska vi stå mitt på. Det kommer att bli grym dans, säger Caroline Hjelt.

Icona Pop har vuxit till sig. Men som kvinnliga artister tillhör de fortfarande en minoritet på festivalscenerna. På årets svenska Summerburst-festivaler uppträder endast fem, respektive tre, kvinnliga artister eller grupper.

- Jag tror att det handlar om att man är fast i rutiner. Man bokar sådant som andra festivaler bokar och sådant som man tror kommer att sälja biljetter. Det är slött, säger Caroline Hjelt.

Aino Jawo fyller i:

- När vi började spela hände en del rätt knäppa saker. Eftersom vi är tjejer stod folk och kollade om vi verkligen spelade på våra instrument och sånt.

- En sak som vi har lärt oss, och som vi vill säga till andra är: "Ta för er", säger Caroline Hjelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!