Här får kulturlivet blomma

Notera att denna artikel är från 2014
Först ut på scenen. Musikern Årets Ninja från Umeå var först upp på scen under invigningsdagen. Även lokala akter spelade fram till sent på kvällen.
Utställare. Konstnären Jonas Gazell från Umeå ställer ut ett verk i huset. Han kommer även ha ateljé i huset under sommaren.

I väntan på det kommande kulturhuset har ett kreativt hus med kaféverksamhet öppnat i centrala Skellefteå. Evenemang som spelningar och utställningar kommer att ske och förhoppningen är att huset, som står under rivningskontrakt, ska få finnas kvar.

Inne i det rosa huset vid busstorget i centrala Skellefteå har mycket hänt under kort tid. Huset, som stått tomt ett tag, inhyser numera ateljéer i vilka lokala konstnärer håller till, musikstudio, utställningslokal, fotolabb, spellokal och kaféverksamhet. Med små medel och utan budget har ideella krafter lyckats inreda och rusta upp huset.

Vi vet inte när eller om huset kommer att rivas men förhoppningsvis kan man stoppa sånt där.

– Idén om att ha kafé har funnits rätt så länge men det tog ett tag innan det blev spikat. Sedan har vi inrett det med möbler som skänkts från Norrhammarskolan och Burviks kollo, berättar Mimmi Andersson som driver kaféet.

Förutom att ansvara för kaféet är Mimmi Andersson dessutom personen som bakar allt fika och diskar efter besökarna.

– Tanken är att jag ska ha öppet söndag till onsdag men det är än så länge preliminärt för vi får se hur mycket jag orkar, säger hon och skrattar.

Vid gårdagens invigning spelade lokala musiker och band från Umeå och förhoppningen är att fler liknande evenemang ska ske i framtiden.

– Det är väldigt trevligt när man kan göra såna här evenemang och då kommer de som finns i huset också att engagera sig, som Periferin exempelvis (ett lokalt skivbolag, reds. anm.), säger Mimmi Andersson och tillägger:

– Vi har inte bestämt något än men planen är att ha en trästockavrundning på söndagen efter festivalen med ett band som spelar.

Huset står under rivningskontrakt vilket innebär att verksamheten kan tvingas flytta eller stänga men Mimmi Andersson är hoppfull.

– Vi vet inte när eller om huset kommer att rivas men förhoppningsvis kan man stoppa sånt där genom att visa hur mycket verksamhet som numera finns i huset.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 21 januari 2018

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen