Relationer och klassiker på duken

En prisbelönt dokumentär, relationsdraman och en klassiker. Filmstudions vårprogram bjuder på många filmpärlor, men också nysatsningar. "Vi vill locka fler unga", säger Maria Forsmarker, ordförande.

Förra året fyllde filmstudion 50 år och det firades med bland annat ett väldigt franskt vårprogram. I sedvanlig ordning kommer Skellefteå filmstudio att visa filmer från länders vars filmkonst ofta inte når till de lokala biodukarna.

– När vi väljer ut filmer så har vi en del huvudprinciper. Det ska vara en dokumentär, en äldre film och internationell spridning. Vi vill vara ett komplement till Biostaden, och erbjuda sådant som inte visas där, säger Maria Forsmarker, styrelseordförande.

Det gäller även för de kommande månaderna. Fram till sommaren kommer Skellefteå filmstudio att visa åtta olika filmer på Nordanå, ungefär varannan tisdag. Näst ut är ”Dagen efter denna” med bland andra Isabelle Huppert.

– Den är väldigt i ropet just nu, och precis som våra andra filmer lyfter den en del existentiella frågor. Det vi visar i vår handlar om tragik, humor, död, kärlek och allt däremellan, säger Maria.

Prisbelönta ”Min pappa Toni Erdmann” står också på repertoaren.

– 28 februari visar vi den. Den tror jag kan vara riktigt bra. Ofta handlar filmer om relationer mellan mor och barn, men här fokuseras det på en pappas problematiska relation till sin karriärdrivna dotter.

Förra årets stora jubileum ska fortsätta firas, med en stor tillställning för Skellefteå filmstudios medlemmar 25 mars. Under 2017 väntar även satsningar för att locka fler ungdomar.

– Jag brinner för att engagera mer unga, just nu är det främst äldre som kommer. Därför har vi blivit mer aktiva på sociala medier, och vi har även funderat på om det skulle gå att involvera skolorna på något sätt. Det är en spännande vår som väntar.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Artiklar från 27 oktober 2017

Artiklar från 23 oktober 2017

Artiklar från 20 oktober 2017

Artiklar från 13 oktober 2017

Artiklar från 6 oktober 2017

Artiklar från 3 oktober 2017

Artiklar från 29 september 2017

Artiklar från 24 september 2017

Artiklar från 23 september 2017

Artiklar från 22 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen