Så tycker Norrans recensent om ”Fifty Shades Darker”

Dakota Johnson gör sin roll som Anastasia starkare än i första filmen. Foto: TT / Doane Gregory/Universal Pictures via AP

Av titeln kan du säkert tänka dig att uppföljaren till ”Fify Shades of Grey” är en mörkare film än den första.
Men det är inte riktigt sant. Det känns som att den är rätt nedtonat, betydligt gråare, än första filmen.
Åtminstone när det gäller det som kanske lockar folk, sexscenerna.

Du som sett föregångaren vet säkert att filmens kvinnliga huvudkaraktär, Anastasia Steele, lämnade sin kärlek, miljardären Christian Grey, eftersom hon upptäckt hans sadistiska sinnelag.
Men när han börjar uppvakta henne igen så kan hon inte säga nej.
Hon vill ju så gärna göra honom till en hygglig människa som inser att parförhållande är livets huvudrätt. Även om just den delen känns ungefär som när unga kvinnor försöker omvända förhärdade brottslingar.

Så paret börjar umgås igen och det blir många vackra bilder med en kvinna och en man som grälar och sedan hamnar i säng. Eller inte alltid i säng, det finns andra ställen att utbyta sexuella erfarenheter på.
Det jag tycker är bättre i den här filmen är att Anastasia känns lite självsäkrare. Att hon i högre grad ställer upp på sina egna villkor än ”härskarens”.
Samtidigt finns förstås lockelsen med alla möjligheter till ett liv i lyx med riktigt rik karl.
En man som kan dra i trådar för att även säkerställa Anastasias personliga karriär.

Det finns dessutom en del biroller som ska föreställa onda. Inte minst Elena Lincoln, en äldre kvinna som lärt Christian allt han kan om sadomasochism.
Det illvilliga, enligt filmen, är att hon försöker få Anastasia att förstå att det är svårt att ändra på en människas personlighet. Behoven finns där, behov som i längden lär bli svåra att tillfredsställa.
En mer obehaglig typ är Jack Hyde som finns på Anastasias arbete. En man som försöker utnyttja sin ställning för att våldföra sig på Anastasia.
Just de här två människorna, Elena och Jack, känns också givna för att förtäta spänningen i den tredje filmen som är på gång.

Dakota Johnson är i alla fall passande för rollen. Hon lyckas dessutom få fram de tvivel Anastasia känner inför sin pojkvän. Samtidigt som hon behåller sin integritet i de flesta av scenerna.
Jamie Dornan som spelar Christian Grey känns ganska iskall i den bemärkelsen att han har så svårt att visa känslor. Men det kanske handlar mest om den karaktär han spelar.
Kim Basinger gör lite extra av sin roll som Elena Lincoln. Hon hade förtjänat mer utrymme för att få lite fart på handlingen.
För i sanningens namn har ”Fifty Shades Darker” ett manus som känns helt avklätt från substans. Fast den lär locka sin publik ändå.

Taggar:

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 25 mars 2017

Artiklar från 24 mars 2017

Artiklar från 17 mars 2017

Artiklar från 10 mars 2017

Artiklar från 3 mars 2017

Artiklar från 24 februari 2017

Artiklar från 17 februari 2017

Artiklar från 10 februari 2017

Artiklar från 28 januari 2017

Artiklar från 27 januari 2017

Artiklar från 26 januari 2017

Artiklar från 23 januari 2017

Artiklar från 20 januari 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen