Gangsterfilm med extra allt

Gangster. Ben Affleck spelar Joe Coughlin i ”Live by Night” som baserar sig på en roman av Dennis Lehane. Foto: Claire Folger.

Gangsterdrama

Dennis Lehane tillhör mina favoritförfattare. Han är en stilist fastän hans böcker ofta är våldsamma till handling. En tidigare roman av honom som filmatiserats var den så sevärda ”Gone baby gone”. Jag har förstås också läst ”Nattens dåd” vars originaltitel är ”Live by Night”.

Men det förtar inte spänningen när den nu filmatiserats av Ben Affleck. Han spelar både huvudrollen som Joe Coughlin och regisserar.

Handlingen startar i 1920-talets Boston. Joe har återvänt till sin hemstad efter att ha slagits i skyttegravarna i Frankrike.

Han väljer då ett liv utanför lagen. Han livnär sig på brutala rån och hamnar dessutom mitt i ett gangsterkrig mellan irländare och italienare.

Inte blir det lättare av att han samtidigt har ett förhållande med en den irländske maffiabossens älskarinna, Emma Gould.

Och för att ytterligare krångla till historien är Joes pappa en av Bostons polischefer.

Innehåller alla ingredienser som en film från förbudstiden behöver. Biljakter, avrättningar och förstås storslagna fester.

Jag kan också avslöja att Joe efter ett avtjänat fängelsestraff åker till Tampa i Florida och startar en blomstrande verksamhet för romtillverkning under förbudstiden.

Det här är en gangsterfilm av den klassiska typen. Ett drama där döden kan vänta i nästa gathörn. Och där grymhet är en förutsättning för att lyckas.

Nu tillhör egentligen Joe Coughlin den typen. Han har mitt i sitt blodiga leverne en sorts rättvisepatos. Och när han hittar en ny svart flickvän i Tampa så blir han förstås också ett mål för Ku Klux Klan.

Historien innehåller alla ingredienser som en film från förbudstiden ska innehålla.

Biljakter, avrättningar och förstås storslagna fester.

Det är samtidigt en berättelse om passion. Att ett förhållande byggt på äkta kärlek faktiskt kan förändra en människa.

Det blir förstås mycket Ben Affleck i den här filmen. Jag är inte alltid så förtjust i hans lite återhållsamma spelstil. Men här passar det perfekt och även om han ibland tar beslut som är ofantligt grymma lyckas han få fram den ambivalens som plågar hans samvete.

Det finns också plats för starka kvinnor i en värld som annars mest befolkas av machotyper.

Zoe Saldana är till exempel mycket trovärdig som Graciela. En kubansk kvinna smed ett socialt samvete där annars jakten på rikedom spelar huvudrollen.

Jag tycker också att Elle Fanning är duktig som Loretta Figgis. En kvinna som bryter sig ur sitt missbruk och finner Gud. Jag hade gärna sett att hon fått större utrymme.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 25 mars 2017

Artiklar från 24 mars 2017

Artiklar från 17 mars 2017

Artiklar från 10 mars 2017

Artiklar från 3 mars 2017

Artiklar från 24 februari 2017

Artiklar från 17 februari 2017

Artiklar från 10 februari 2017

Artiklar från 28 januari 2017

Artiklar från 27 januari 2017

Artiklar från 26 januari 2017

Artiklar från 23 januari 2017

Artiklar från 20 januari 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen