Film som berör ditt innersta

Notera att denna artikel är från 2016
Närhet. Emilia Clarke och Sam Claflin i sevärda dramat ”Livet efter dig”. Foto: Alex Bailey.

Drama

Emilia Clarke känner många igen som Daenerys Targaryen i ”Games of Thrones”. Där är hon en tuff och självständig kvinna på jakt efter makt.

I ”Livet efter dig” får hon visa att hon även klarar andra roller. Här spelar hon nämligen servitrisen Lou Clark utan att ha blonderat sig.

Direkt vi får se henne i bild förstår vi att det handlar om något så ovanligt i dessa tider som en person med ett stort hjärta. En god människa helt enkelt. En kvinna som bryr sig om allt levande.

För på det lilla engelska caféet serverar hon inte bara sina kunder. Hon ser också till att de äldre människor som besöker henne får känna sig sedda.

Men hon förlorar jobbet och söker en ny tjänst som personlig assistent åt yuppien (finns det ordet kvar?) Will Raynor. En ung man som lagt hela världen för sina fötter tack vare rika föräldrar, ett snyggt utseende och en framgångsrik egen karriär i finansbranschen.

Men direkt i inledningen får vi se händelsen som förändrar den tidigare så sportiga killens tillvaro. En olycka som gör honom förlamad från halsen och nedåt. Och som dessutom gör honom till en bitter och cynisk människa.

Direkt vi får se henne i bild förstår vi att det handlar om något så ovanligt i dessa tider som en person med ett stort hjärta.

Lou Clark försöker att förvandla hans liv fastän hon tycker att jobbet är pest.

Och hon kommer verkligen in som en stormvind i Will Raynors liv med sina härligt färggranna kläder och sin obotliga optimism.

Samtidigt är hon långtifrån något offer. Hon kan säga ifrån när det behövs. Det är bara det att hon vill sprida kärlek omkring sig. Att hata ingår inte i hennes vokabulär.

Du kanske redan läst boken av Jojo Moyes men jag ska också avslöja att det uppstår känslor mellan vårdare och patient. En kärlek som känns så oerhört fin men som naturligtvis innebär stora problem.

Det är nämligen så att det här inte är en ytlig bagatell, där finns också frågeställningar som verkligen berör ditt innersta om du kan sätta dig in i andra människors beslut.

Emilia Clarke passar väldigt bra i rollen som Lou Clark. Hennes leende är smittande, hennes vänlighet lyser igenom. Samtidigt som hon vågar ta beslut som inte passar omgivningen.

Sam Claflin är också duktig som Will Traynor. Han ger oss en bild av en man som förlorat alla sina drömmar.

Jag gillar också två mammakaraktärer i biroller. Samantha Spiro spelar en principfast mamma till Lou som kämpar med alla medel för att hålla ihop sin familj.

Janet McTeer gestaltar en kvinna som är beredd att göra allt för sin son – en gränslös kärlek till någon som helst av allt inte vill ta emot den.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen