50 år av film firas stort på Nordanå

Förra året fyllde Skellefteå Filmstudio 50 år – och ikväll firas det med stor jubileumsfest. På Nordanå bjuds alla medlemmar på musik, samtal och såklart en hel del film.

1966 startade Skellefteå filmstudio. Vid den tiden fanns det kring 20 olika filmstudios i hela Sverige, och tre av dem fanns i Skellefteå med omnejd.

– Vi fanns då i Ursviken, Skelleftehamn och så i Skellefteå. Så man kan verkligen säga att det är en tradition väl förankrad i bygden, säger Maria Forsmarker, ordförande.

Nu ska 50 år av filmvisning firas. Klockan tio drar programmet igång med filmvisning och sedan fortsätter dagen med kortfilmsvisning av Film i Västerbotten, samtal om filmstudion och avslutningsvis en långfilm.

– Vi tror att det kommer bli en riktigt trevlig dag. Bland annat har vi musiker på plats som kommer spela filmmusik och sedan kommer vår kassör Stig Forsell, som varit engagerad i 40 år, att ha en extra stor roll. Det är han som valt film, bland annat.

Jubileumsfesten är för medlemmar i filmstudion, och uppskattningsvis kommer kring 40 personer att delta i firandet. Föreningens syfte är att vara ett komplement till kommersiella biografer, som annars oftast visar stora hollywood-produktioner.

Maria Forsmarker tror att filmstudion har, och har haft, stor betydelse för Skellefteås kulturliv.

– Vi visar kvalitetsfilm, och har en vision om att visa film från många olika länder och med många olika språk. Annars blir det mycket amerikanskt. För oss är det också viktigt att visa film gjord av kvinnor, och filmer som berör HBTQ-frågor.

Filmstudion visar ungefär nio filmer per termin och håller till på Nordanå.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen