Lillebror som vill ta över hela familjen

Animerad

Det är inte lätt att bli storebror. Det har Dreamworks Animation tagit fasta på och serverar 7-årige Tims version av vad som händer.

Tim är en kille med livlig fantasi. Det förstår vi direkt. Han drömmer till exempel om hur han räddar sina föräldrar från diverse dramatiska händelser.

Men så en dag berättar mamma och pappa att det lyckliga tre ska bli fyra. Slut med sagor och godnattmys.

Tim ser direkt att när lillbrorsan kommer är det en baby som bestämmer. En dominant chefstyp i kostym och slips som i själva verket är en utsänd agent för Babybolaget där barn produceras på löpande band.

Samtidigt inser han också att det finns en skurk i bakgrunden. En ondsint farbror som kommer på det perfekta sättet att konkurrera ut alla bebisar.

Nämligen en hund som förblir en jättegullig valp livet ut. Vem vill då ha en pojke med rakt hår som Astrid Lindgren så målande beskrev det i ”Rasmus på luffen”.

Det finns till exempel Elvis-referenser som förmodligen inte finns med i en sjuårings medvetande.

Det här är stundtals riktigt roligt och det finns scener som verkligen lockar till skratt.

Samtidigt är det lättare för vi vuxna att förstå skämten. Det finns till exempel Elvis-referenser som förmodligen inte finns med i en sjuårings medvetande.

Det blir ibland också lite komplicerat när handlingen växlar mellan fantasi och verklighet. Som att suga på en napp, eller tutte som vi säger här i Skellefteå, och hamna på ett helt annat ställe än det ombonade hemmet.

Nu kanske jag låter väldigt negativ men det är oerhört skickligt gjort och som sagt, jag kanske överdriver mina farhågor om hur barn tar till sig filmen.

Det kanske bara är kul för dem också med en konspiratorisk lillebror istället för en jollrande och kräkande bebis som tar all uppmärksamhet i anspråk.

 

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Artiklar från 27 oktober 2017

Artiklar från 23 oktober 2017

Artiklar från 20 oktober 2017

Artiklar från 13 oktober 2017

Artiklar från 6 oktober 2017

Artiklar från 3 oktober 2017

Artiklar från 29 september 2017

Artiklar från 24 september 2017

Artiklar från 23 september 2017

Artiklar från 22 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen