Lillebror som vill ta över hela familjen

Animerad

Det är inte lätt att bli storebror. Det har Dreamworks Animation tagit fasta på och serverar 7-årige Tims version av vad som händer.

Tim är en kille med livlig fantasi. Det förstår vi direkt. Han drömmer till exempel om hur han räddar sina föräldrar från diverse dramatiska händelser.

Men så en dag berättar mamma och pappa att det lyckliga tre ska bli fyra. Slut med sagor och godnattmys.

Tim ser direkt att när lillbrorsan kommer är det en baby som bestämmer. En dominant chefstyp i kostym och slips som i själva verket är en utsänd agent för Babybolaget där barn produceras på löpande band.

Samtidigt inser han också att det finns en skurk i bakgrunden. En ondsint farbror som kommer på det perfekta sättet att konkurrera ut alla bebisar.

Nämligen en hund som förblir en jättegullig valp livet ut. Vem vill då ha en pojke med rakt hår som Astrid Lindgren så målande beskrev det i ”Rasmus på luffen”.

Det finns till exempel Elvis-referenser som förmodligen inte finns med i en sjuårings medvetande.

Det här är stundtals riktigt roligt och det finns scener som verkligen lockar till skratt.

Samtidigt är det lättare för vi vuxna att förstå skämten. Det finns till exempel Elvis-referenser som förmodligen inte finns med i en sjuårings medvetande.

Det blir ibland också lite komplicerat när handlingen växlar mellan fantasi och verklighet. Som att suga på en napp, eller tutte som vi säger här i Skellefteå, och hamna på ett helt annat ställe än det ombonade hemmet.

Nu kanske jag låter väldigt negativ men det är oerhört skickligt gjort och som sagt, jag kanske överdriver mina farhågor om hur barn tar till sig filmen.

Det kanske bara är kul för dem också med en konspiratorisk lillebror istället för en jollrande och kräkande bebis som tar all uppmärksamhet i anspråk.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 8 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 28 november 2017

Artiklar från 27 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Artiklar från 27 oktober 2017

Artiklar från 23 oktober 2017

Artiklar från 20 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen