Kan bli slutet för Sagabiografen

En biograf från 40-talet som övergavs, hittades och sedan har varit hjärtat i Adak utanför Malå. Nu kan Sagabiografen gå i graven igen.

I slutet av 80-talet upptäcktes en orörd kulturskatt i Adaksskogen. En gammal biograf från 40-talet, där det såg ut som att tiden stått stilla. Sedan dess har Sagabiografen varit ett välbesökt turistmål och värd för en populär filmfestival. Ett antal eldsjälar har haft hand om biografen, men nu står det klart att kommande sommaren blir den sista i deras drift.

– Det känns såklart jättetråkigt. Men vi har i många år försökt byta ut styrelsen, men inte lyckats och vi känner att vi gett vårt, säger Magdalena Svahn, styrelsemedlem i föreningen som driver biografen.

Sedan 90-talet har Sagabiografen arrangerat en egen filmfestival, som lockat skådespelare som Marie Göranzon och nu senast Torkel Pettersson. Eftersom att styrelsen kliver ner blir det även sista året för festivalen.

– I sommar fyller den 25 år, och vi kom överens för ett par år sedan att köra tills 25-årsjubileumet. Det har varit många fantastiska år, och festivalen har varit uppmärksammad i hela Sverige. Vi är mitt uppe i planeringen och vi lovar att sluta i bravur.

Vad som händer med biografen efter sommaren är oklart. Magdalena och resten av styrelsen hoppas att någon annan ska ta över och lägger sitt hopp till byaföreningen.

– Vi håller tummarna, men det är svårt här i lilla Adak då många redan är väldigt engagerade i många föreningar.

Om ingen anmäler sitt intresse kommer fastigheten att falla tillbaka till kommunens ägo, och då fruktar Magdalena att den åter igen kommer stå tom.

– Jag tror tyvärr det kommer bli så. Och det hade varit otroligt trist, biografen betyder allt för Adak. Det hade varit sorgligt om vårt skötebarn måste gå i graven.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Artiklar från 27 oktober 2017

Artiklar från 23 oktober 2017

Artiklar från 20 oktober 2017

Artiklar från 13 oktober 2017

Artiklar från 6 oktober 2017

Artiklar från 3 oktober 2017

Artiklar från 29 september 2017

Artiklar från 24 september 2017

Artiklar från 23 september 2017

Artiklar från 22 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen