Carol Jordan kommer tillbaka

Det handlar om nättroll, men också om kvinnor som inte viker sig för dem. Kvinnor som antingen struntar i mäns anonyma hat eller bemöter det, vasst och skarpt. På dem verkar inte elektroniska elakheter bita, så desto mer överraskande är det när de hittas döda. Det ser ut som självmord, men allt är inte vad det synes vara. Carol Jordan övertalas att ta itu med mysterierna – och i samma veva haffas hon för rattfylleri.

Utgångsläget i ”Det svarta nätet” är komplicerat, för Val McDermids återkommande hjältinna Carol har inte bara lämnat polisen och brutit med psykologen Tony Hill. Hon må vara i gott fysiskt trim efter att ha renoverat sin mördade brors hus, men hon är också alkoholiserad, mår allmänt dåligt och uppför sig därefter, något som inte minst drabbar Tony. Ska han och återgången till det jobb hon innerst inne älskar kunna rädda henne? Ska hon och Tony åter närma sig varandra? Och vem är mördaren?

Du blir inte översatt till 30 språk utan att kunna ditt hantverk, så givetvis har Val McDermid lyckats sno ihop en bra historia, lämpligt aktuell, och vet hur den ska presenteras. Min fru, som kan sin McDermid, är entusiastisk över ”Det svarta nätet”, men själv har jag på sistone läst och läst om Leif GW Persson och har man haft tillräckligt mycket roligt åt den homofobe, xenofobe, självöverskattande och korrupte Evert Bäckström saknar man en ingrediens hos Val McDermid – nämligen humor.

Olle Lundqvist

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen