2900 låtar på fem år

Stockholmsnatt. Tunnelbanan har slutat gå. Jag och min kamrat tittar på varandra. Vi tar en taxi, visst? Och i samma ögonblick stannar en taxi lägligt bredvid oss. Sidorutan glider ned. ”Grabbar! Var vill ni åka? 150 kronor!”. Vi kliver in. Taxichauffören tittar på oss i baksätet genom backspegeln. Undrar om det var en bra spelning. Han verkar ha koll på varför vi varit där vi varit. Han frågar om vi gillar hårdrock. Black Sabbath? Pink Floyd? Santana? Ja, ”Black magic woman?” Sådant lyssnade han på när han var ung, får vi veta. Och vi säger att vi gillar.

”Jag har gjort en spellista!” säger han snabbt. Och förklarar att de senaste fem åren har han spenderat med att lägga ihop sina 2900 (!) favoritlåtar i en enda lång lista. ”Och vet ni!” fortsätter han. ”De 900 bästa låtarna av mina 2900 favoriter har jag här i bilen!” Ett snabbt tryck på taxibilens stereoanläggning senare och musiken är igång. Vi tittar på varandra. Den här karln har alltså spenderat fem år med att leta fram 2900 favoritlåtar. Vem har ens 2900 favoritlåtar?

I vilket fall som helst är vi imponerade, om än inte helt sålda på poängen med denna verkligt extrema spellista. Och hur valde han ut de 900 bästa låtarna från listan med de 2900 bästa låtarna? Arbetet, för det låter onekligen som ett arbete, måste ha upptagit i princip dygnets alla timmar. Hängivenheten är beundransvärd.

Vi har anlänt till vår destination. ”Killar, vänta!” säger han just innan vi hinner stänga taxibilens bakdörr. ”Vill ni ha min lista?” Ett jakande ”njaaääe” är allt vi får ur oss. ”Men vadå, jag har lagt FEM år på den här listan!?”. Tonen i rösten är helt annorlunda. Stämningen blir tryckt. Vi inser att det kan bli allvarligt. Vi säger hejdå, stänger bildörren och går med snabba steg därifrån. Vi tittar på varandra och undrar vad tusan det var som just hände?

Dennis Fahlgren

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nöje & Kultur

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen