Bråvalla ställer in efter sexövergrepp

Årets Bråvalla blir den sista. Festivalen återkommer inte nästa år, meddelar arrangören FKP Scorpio i ett pressmeddelande. Orsaken är de anmälda sexbrotten på festivalen, enligt FKP Scorpio.(TT)

2017-07-01 21:05

"Det finns inte ord för hur otroligt ledsna vi är över det här, och vi vill beklaga och fördöma det å det allvarligaste. Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival", skriver företrädare för festivalen i pressmeddelandet.

Årets festival påverkas inte av beslutet och kommer att fortsätta som planerat. Bråvalla ger inga besked om när festivalen utanför Norrköping återkommer.

"Vi kommer ta ett steg tillbaka. Detta är inte på grund av ett enskilt brott eller någon enskild händelse. Det handlar inte om att vi inte kan hantera problemet eller att problemet bor i festivaler", säger Kajsa Apelqvist, presschef för FKP Scorpio Sverige.

Våldtäkt under konsert FKP Scorpio bekräftar beslutet för TT, men vill inte kommentera saken ytterligare.

Under fredagskvällen inträffade en misstänkt våldtäkt mot en flicka i 15-årsåldern i publiken framför scenen under Håkan Hellströms konsert. Under festivalen har också ett fall av sexuellt tvång och elva fall av sexuellt ofredande anmälts, enligt polisen.

Bråvallafestivalen har arrangerats utanför Norrköping sedan 2013 och är en av Sveriges största musikfestivaler. Håkan Hellström, The Chainsmokers och The Killers är några av årets stora dragplåster. Festivalen besöktes i fjol av drygt 50 000 personer.

Norrköping: "Måste reagera kraftfullt" Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköpings kommun, tycker att FKP Scorpio tagit rätt beslut.

- När föräldrar inte vågar skicka sina ungdomar och när festivalen och vår stad förknippas med våld måste man reagera kraftfullt. Det skulle fler arrangörer göra, säger han till TT.

Han tror att ekonomin också spelat en roll för beslutet att ställa in.

- Jag kan inte tänka mig annat än att det spelar in. Det är klart färre besökare här i år, och arrangören säger att en förklaring till det är den uppmärksamhet som våldtäkter och övergrepp har fått, säger han till TT och fortsätter:

- Vad som är hönan och ägget vet inte jag.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare vid livemusikorganisationen Svensk Live, säger till TT att det kan finnas flera olika skäl till att inte arrangera Bråvalla nästa år.

- Ett av de skälen skulle kunna vara ekonomiska.

Han säger att sexuella ofredanden är ett samhällsproblem som förekommer överallt och inte något som är specifikt för festivaler.

- Deras beslut får stå för dem själva, men om man skulle stänga alla verksamheter där det förekommer någon form av sexuella ofredanden måste vi stänga ner allt.

Kommenterar inte TT har sökt FKP Scorpios vd Folkert Koopmans och Kajsa Apelqvist, pressansvarig på FKP Scorpio.

Bolagen FKP Scorpio Sverige AB och FKP Scorpio Nordic AB har redovisat miljonförluster de senaste åren. I en intervju med Aftonbladet i fjol sade Koopmans att han inte var orolig för Bråvallafestivalens framtid:

- Snart måste vi gå med vinst men företaget växer, strategin för Europa är en investering för framtiden. Vi finns i Köpenhamn, Helsingfors och Stockholm. Vi är på rätt väg.

Elina Sjöberg, press- och marknadsassistent på FKP Scorpio, säger till TT att arrangören hänvisar till det utsända pressmeddelandet.

TT: Är beslutet att ställa in festivalen enbart fattat på grund av de ofredanden som inträffat?

- Jag kan inte kommentera någonting, jag är ledsen, säger Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!