Tio kändisar du kanske inte visste kommer från Skelleftetrakten

Notera att denna artikel är från 2015

Nämen? Kommer han härifrån! Och hon? Japp, du hörde rätt.

Presenteras i samarbete med n2

1. Peter Haber

Peter Haber må vara Martin Beck men hans främsta insats är som Sunes pappa Rudolf och hans leverans av argument till varför han får tjuvhugga en gran: ”Jag har alla rättigheter på min sida, allemansrätten!”

Men vad som också hedrar Haber är att han ursprungligen kommer från Skelleftehamn.

2. Maria Möller

När sångerskan, komikern och imitatören Maria Möller skulle demonstrera en äkta Skelleftebo i radio för ett par år sedan klämde hon genast i med en nasalt ”Nå så djääävulskt”.

Att Maria Möller ursprungligen är trakten går inte ta miste på. Närmare bestämt kommer hon från Hednäs, utanför Fällfors.

3. Victoria Silvstedt

Deltagare i Fröken Sverige, skådespelare, modell och ungdomselitidrottare i störtlopp – nog har Victoria Silvstedt många strängar på sin lyra.

Hon brukar kallas för skandaldrottningen från Bollnäs, vilket visserligen är platsen hon växte upp på … men ursprungligen är hon från Skelleftehamn.

4. Marika Lindström

Skådespelerskan är känd från massor av filmer och tv-serier. Bland annat har hon haft roller i Varuhuset, Tre Kärlekar, Beck, Hedebyborna, Arne Dahl-filmerna, Gräsänklingar, Pillertrillarna, Sprängaren, Tusenbröder och Fjällbackamorden.

Men hon är född i Skellefteå innan familjen flyttade vidare till Jokkmokk och senare Kil.

5. Curt ”Curre” Lundmark

Var förbundskapten när Tre Kronor tog sitt första historiska OS-guld i Lillehammer 1994.

De flesta kommer ihåg Peter Forsbergs avgörande straff som blev frimärke. Men alla kommer nog inte ihåg att Lundmark är född i Byske.

6. Ann-Kristin Hedmark

Ann-Kristin Hedmark slog igenom med dunder och brak med slagdängan ”Så gick det till när farfar var ung” tillsammans med Yngve Forssells orkester.

Efter det har hon både dominerat på Svensktoppen och kommit tvåa i melodifestivalen. Hon bor numera i Årsta men genombrottet kom i hemstaden Skellefteå.

7. Lars-Erik Berenett

Lars Erik Berenett kunde vi senaste se i SVT:s storsatsning ”Jordskott”.

Annars kanske han mest är känd för den breda massan som Hassel eller från såpan ”Skilda världar”. Berenett växte upp i Uppsala men föddes i Skellefteå.

8. Stig Larsson

Den, låt oss säga, något kontroversielle författaren Stig Larsson, känd för bland annat ”Autisterna” bodde de första fem åren av sitt liv i Skellefteå.

Efter det drog han tillsammans med familjen vidare till Umeå.

9. Stieg Larsson

Författar-Stieg nummer två, mannen bakom Millennium-böckerna, bytte namn just för att han var less på att förknippas med tidigare nämnda Stig. Kanske blev det ännu mer förvirrande när bägge hade någorlunda samma hemort.

Han är ännu en Skelleftehamnare men han tillbringade största delen av barndomen hos sin morfar i Måggliden utanför Bjursele.

10. Tommy Körberg

I ett citat om sin mammas flykt norrut och sin egen födsel konstaterar sångaren Tommy Körberg: ”Jag kunde ha fötts i Gävle, eller Söderhamn, eller Umeå. Hade hon väntat tillräckligt länge så hade jag väl varit född i Finland. Men det råkade bli Skellefteå.”

Där bodde han i fosterhem tills han fick flytta hem till sin mamma igen.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen