Tandkräm och matematik

En årsförbrukning. 1800 milliliter, det vill säga 1,8 liter tandkräm. Så mycket använder skribenten till sina egna tänder.

En årsförbrukning. 1800 milliliter, det vill säga 1,8 liter tandkräm. Så mycket använder skribenten till sina egna tänder.

Foto: En årsförbrukning. 1800 milliliter, det vill säga 1,8 liter tandkräm. Så mycket använder skribenten till sina egna tänder.

Livsstil & fritid2017-02-03 15:00

Man kan varaekonomisk, man kan vara lite mer ekonomisk och så kan man vara rabiat.

Om en sådan, sistnämnd, person får för sig att undersöka hur mycket tandkräm som inte går att klämma ut ur tuben på ett hyfsat enkelt sätt. Och om denna person låter undersökningen pågå ett helt år (normalår, ej skott), då gäller det att hålla i hatten för här följer några hårda siffror hämtade direkt från badrumsskåpet.

Under dettaförsöksår har denna människa (jag) förbrukat 24 tuber tandkräm. Varje tub har räckt till 31 borstningar (för det mesta). Med två borstningar per dag räcker tuben i 15,5 dagar.

Tuben är av klämvänlig plast, förutom den del där skruvkorken sitter. Där är det rätt hårt och just där fastnar det tandkräm som inte går att få ut hur mycket jag än pressar på.

Just i detta lägehar tuben räckt till 28 borstningar, det vill säga 14 dagar. Fattas alltså tandkräm för en och en halv dag. Därför klipps tuben mitt itu och tandkrämsresterna grävs ur med hjälp av borsten. Tack vare detta räcker innehållet till ytterligare tre borstningar och därför blir totalsumman 31.

Vad är det jag hör nu? Är det möjligen du kära läsare som uppger en trött suck mitt i denna utläggning: "Lite tandkrämsskvättar är väl inget att haka upp sig på", tänker du uppgivet. "Släng tuben i soporna och köp en ny".

Detta är eninställning till förnuftigt hushållande som kan få en rabiat att hoppa högt av indignation. Samt att börja räkna på vad allt detta borstande kostar under ett helt år: 24 tuber á 32 kronor stycket blir totalt 768 kronor. Tuberna räcker till 730 borstningar (två per dag i 365 dagar). Enbart tandkrämsresterna räcker till 72 borstningar. Dessa rester motsvarar 2,3 tuber till en kostnad av 73 kronor och 60 öre.

Det skulle alltsåinte bara vara tandkräm som hamnade i soporna. Det skulle också vara reda pengar som slängdes bort till ingen nytta alls.

Medan den rabiate tandkrämsfanatikern (jag) fortsätter att orera om alla tusentals kubikmeter tandkräm som slängs i det här landet på grund av detta förpackningsgissel, så sitter kanske du och funderar på mina extravaganta vanor.

32 kronor för en tub som rymmer 75 milliliter och som räcker till 31 tandborstningar. Det blir ju faktiskt en kostnad på 1 krona per borstningstillfälle. Drygt till och med. Är inte det onödigt dyrt? Finns det verkligen ingen billigare sort?

Visst gör det, men nu är vi väldigt nära att trampa på en ganska öm tå här. Vi är inne på områdena "gamla vanor" respektive "tron på produkten". Det är sådana där besvärliga psykologiska grejer som vi kan snacka om en annan gång tycker jag.

Därför klipps tuben mitt itu och tandkrämsresterna grävs ur med hjälp av borsten.

undefined
En årsförbrukning. 1800 milliliter, det vill säga 1,8 liter tandkräm. Så mycket använder skribenten till sina egna tänder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!