Skellefteås okända garagebryggeri – mitt i villakvarteret tillverkas det öl

Notera att denna artikel är från 2015
Fredrik Dernebo, Hillbillys bryggmästare, kollar sockerhalten i mäsken med en refraktometer. Foto: Lars Eriksson
Urban och Micke är ölentusiasterna, medan Fredrik är den som snöar in på teknik. Foto: Lars Eriksson
Det handlar om att använda alla sina sinnen när öl ska bryggas. Foto: Lars Eriksson

Bakom en av garageportarna i villaområdet pågår febril verksamhet. Det är söndag och bryggdag på Hillbilly Brewery, ett extremt litet mikrobryggeri i Skellefteå. Helt okänt för de allra flesta.

På gården leker skrattande och stojande barn. Från garageporten, som står lite på glänt, tränger musik ut – countrymusik. Fredrik Dernebo, Micke Lundgren och Urban ”Ubbe” Berggren bildar tillsammans Skellefteås okända garagebryggeri, Hillbilly Brewery. En lek som de tar på fullaste allvar.

– Vi brygger bara öl för eget bruk, poängterar Urban.

Fredrik sköter tekniken och är garagegängets bryggmästare. Det är dessutom hemma i hans garage som produktionen sker. Till vardags jobbar han som datakonsult. Han har byggt, byggt om och konstruerat alla tekniska apparater i bryggeriet. Allt som går att styras med teknik ska också göra det, enligt Fredrik.

– Kontrollpanelen är byggd av ett datorchassi från en Power Mac. Från den styrs alla temperaturer och flöden i pumpar mellan de olika kärlen, berättar Fredrik.

Det var midsommarhelgen 2014 som idén kom upp, sex månader senare var de igång med första bryggningen.

– Det var då jag började snöa in på det här, sedan barkade det iväg. När iden kom upp hade jag ingen aning om hur man brygger öl. Det är ingen kärnfysik direkt, men man kan krångla till det och det gör jag, säger Fredrik skrattande och Micke inflikar snabbt:

Då och då brukar jag gå ut i garaget för att titta till våra öl

– Jag och Ubbe skiter i tekniken, vi vill bara brygga öl.

Stämningen i garaget är på topp och många skratt blir det när de berättar om det gemensamma projektet. Målsättningen är att brygga en riktigt bra och lokal öl. De gör allt med riktiga råvaror och utan genvägar. Recepten och all utrustning är gjorda så att de kan skalas upp så det går att tillverka öl i betydligt större kvantiteter än vad deras lilla mikrobryggeri klarar av i dag. Det är Fredrik som är receptmakare.

– I processen är det teknik och kunnande som avgör om bryggningen blir bra eller inte. Jag har till och med planer på att kanske odla egen humle, men dit är det långt, säger Fredrik.

Vid ett litet bord mäter Micke och Urban försiktigt upp humlen som så småningom ska sätta smak och prägel på dagens öl, en dubbel IPA.

– Humlen som läggs ner i början ger beska, i mitten smak och i slutet arom, fast det kan vara samma typ av humle som tillsätts, berättar Fredrik.

Aromerna sprider sig i det lilla garaget, det börjar dofta öl. Bryggeriets tolfte bryggning är igång.

– Den här ölen kommer att bli fantastisk. Jag är helt övertygad, säger Urban.

På en liten dosa står ett glaskärl med en snurrande stav i botten, ytterligare ett av Fredriks hemmabyggen.

– Det är en magnetomrörare som håller jästen i rörelse i den förkultur som jag startade för två dagar sedan. Jag har byggt den av ett gammalt hårddiskkabinett, en fläkt och lite magneter. Allt för att jästen ska vara i bästa skick.

En annan viktig ingrediens för att ölet ska bli så bra som möjligt är musiken som fyller garaget och skapar rätt stämning.

– Det går inte att brygga en Hillbilly-öl utan rätt sorts musik. Det ska vara country, riktig country och inte Taylor Swift, säger Micke och får gillande nickar från de övriga.

Bryggningen är ett heldagsprojekt och efter det ska ölen jäsa i några veckor.

– Vi syresätter vörten innan jäsning med ren syrgas från tub. Det hör nog inte till vanligheterna, avslöjar Fredrik.

Efter jäsningen tappas ölen upp på fat eller flaska och bör sedan stå ett tag för att uppnå bästa smak.

– Då och då brukar jag gå ut i garaget för att titta till våra öl. Jag vill se att de mår bra, säger Fredrik.

Alla tre är eniga om att de gör bra öl, men att det fortfarande finns saker att förbättra. Hobbyn har kostat dem ett antal tusenlappar, men ingen av dem tycker att det blivit för dyrt. Investeringarna kan i dag slås ut på ganska många liter öl, annat var det vid första bryggningen.

– Första ölen kostade oss 400 kronor per flaska. Det var den dyraste ölen jag någonsin druckit, säger Urban och skrattar.

Noggrannhet är något Fredrik försöker att eftersträva, han gillar inte slumpen. Med kunskap och bra teknik kan slumpfaktorn minskas så att den får så lite inflytande över slutprodukten som möjligt.

– Det är jag och Ubbe som är slumpen, säger Micke och får de andra att skratta.

Läs mer på hillbilly.se och följ dem på Facebook.

Det handlar om att göra en så perfekt öl som möjligt, berättar delägarna i bryggeriet. Foto: Lars Eriksson

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen