Det ska sättas i tid

Notera att denna artikel är från 2015
Barnkammaren. I år testar Anna Bauer förkultivering i självvattnande miniväxthus. Foto: Annika Eriksson.
Blomproblem. Gåvan från kolonigrannen och vännen Jonas - penséer - ser lite hängiga ut. Är det luften, näringen, ljuset eller värmen det är fel på? Vattnas behöver de i alla fall. Foto: Annika Eriksson.
Gror i mörker. I garderoben finns miniväxthuset där jordgubbsfröna har petats ner. Foto: Annika Eriksson.

Odlare är sig lika i alla väder. De har olika åsikter om allting. ”Jag har aldrig varit ute i så god tid förut”, säger Anna Bauer och rotar runt i garderoben. ”Fast andra tycker förstås att det är väldigt sent”, tillägger hon.

Odlandets konst är en gåta för somliga. För andra är den en lust och en lycka som är så stor att frösorterna står som spön i backen när det att dags att dra upp plantor till årets odling.

Anna har både jordgubbar, lök och paprika i sovrumsgarderoben. Fast det syns inte ännu för fröna petades ner i såjorden strax före påsk.

Garderoben är bra, där är det mörkt och det gillar somliga sorter den allra första tiden. Först när de gröna små groddarna tittar fram är det dags att plocka ut dem i ljuset.

Annat som kräver ljus är purjolökarna i badrummet. De allra första pyttesmå groddarna har precis lyckats trycka sig ut genom fröskalet och det är dessa lökar som har fått Anna att frångå en av sina allra viktigaste odlarprinciper.

– Jag använder så lite grejer som möjligt när jag odlar. Men purjolöken och en hel del annat som ska förkultiveras behöver massor av ljus så därför har jag faktiskt skaffat växtbelysning. Ljus är en bristvara den här tiden på året.

När purjon har blivit tjocka som pennskaft, då är det dags att plantera ut dem, troligen någon gång i början av juni när jorden reder sig. Det vill säga när den är lagom varm och torr. Inte kall, lerig och kletig.

Annas jord finns på odlingslotten på Anderstorp koloniförening där hon, med sina snart 40 år, tillhör den yngre delen av påtarna. Började hyra sin lott 2012 när yngsta dottern föddes. Hon sökte variation till lekparksvistelserna och ville ändå göra något tillsammans med barnen. Vad var då naturligare än att återuppta odlandet som hon lärt sig i mormors och morfars trädgård i Skåne.

Som liten flicka var krukväxter och blommor hennes stora passion. Numera handlar det mest om bär och grönsaker. Inte för att det fyra personer stora hushållet kan eller eftersträvar att leva på sin kolonilott, men under ett par tre månader i höstas blev det inga grönsaksinköp och matkostnaden sjönk betydligt.

Fast nu tycker inte Anna att man ska fundera så mycket på resultatet. Särskilt inte om man är en färsk och grön nybörjare på kolonin. Det viktiga är att vara nöjd med sin lott och att barnen har roligt. Att man får vänner och bekanta man kan byta plantor och odlingstips med.

Det egna odlandet ger också en känsla för vad ordet ”kretslopp” betyder i praktiken. De som inte vet (rätt många enligt Annas åsikt), de slänger bort löv och gräsklipp och köper ny jord och gödsel istället, helt i onödan.

Så gör inte Anna Bauer från Lund. Hon gör egna högar som hon odlar squash på. Högarna består av gräsklipp, gamla rötter, löv och koskit som blandas och får multna ihop till en härlig kompostjord.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 30 december 2017

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 15 december 2017

Artiklar från 9 december 2017

Artiklar från 8 december 2017

Artiklar från 2 december 2017

Artiklar från 26 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 18 november 2017

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 11 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Artiklar från 3 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen