Så kan man röja i garderoben

Notera att denna artikel är från 2014

Nina Strandberg är ordningskonsult, verksam i Stockholm. I åtta år har hennes heltidsarbete varit att hjälpa folk att få struktur på sina liv.

Det vanligaste problemet folk har är att de har för mycket kläder eller att de tappat kontrollen över sina papper.

– Allra vanligast är att kunderna har sparat kläder som är för små, eftersom de hoppas gå ner i vikt. Mitt förslag är att man sparar det som är klassiskt och användbart i framtiden i kanske två år, säger Nina Strandberg.

Bara kläder som är i säsong

Ännu ett förslag är att man bär undan sommarkläderna till ett mera avlägset förråd/garderob under vintern. Så att den garderob man använder varje dag bara har rätt säsong. Vice versa på sommaren förstås.

Det är vanligt att folk sparar kläder för att ha till vardags, att sova i eller träna i. Nina tycker att de i så fall ska vara behagliga, passa till ändamålet och se hyfsat bra ut. Annars blir de ändå inte använda.

Att folk tänker att sista utposten är målarkläder är också vanligt. Men det löns inte spara flera omgångar för det, så ofta målar man inte.

Ja, många är de beteenden Nina Strandberg beskriver som man så väl känner igen.

Det går ju använda

– En vanlig syn på kläder är också ”de går ju fortfarande använda”. Om man känner sig tveksam kan man prova att ha plagget en dag. Då känner man om det fortfarande är ”jag” eller om det känns överspelat.

Även skor har en förmåga att samlas. De sparas för att de är hela och funktionella, men används inte eftersom man har köpt nyare grejer.

Ninas generella tips kring kläder som är i rätt storlek men som man är tveksam till: ”Lägg undan dem i ett år, och har du inte saknat dem då kan du göra dig av med dem.”

Pappershögarna

Viktiga papper är nästa akilleshäl hos folk.

– Där gör folk det för krångligt. Har man ambitionen att allt ska sitta prydligt i pärmar med register, så blir arkiveringen inte av. Till sist blir det bara en massa högar av allt, och i värsta fall missar man räkningar eller besök i vården.

Nina Strandbergs tips är att man ska skilja på aktiva och passiva papper. Aktiva ska någon gång framöver åtgärdas. Dem kan man ha i tre plastmappar i olika färg.

Nina brukar föreslå rött för räkningar (viktigast), blått för hälsa och sjukvård, gult för fritid. Sedan har man också en grön plastficka, de är för passiva papper. De är åtgärdade, men ska ligga till sig.

– De flesta papper kan man behöva spara ett tag, inte minst för att man ska minnas att de är åtgärdade. Men på sikt städar man i gröna mappen då kan en del kastas och en del måste sättas i en pärm.

Pärmar ska alltså bara innehålla passiva papper.

Succébok

Nina Strandberg har skrivit boken ”Röj och rensa” som tryckts i två upplagor på totalt 27 500 exemplar. Den är nu slutsåld.

Här kan du läsa kapitlet som handlar om kläder.

Här är länk till företagets hemsida.

Norrans helgbilaga har i dag en större artikel om prylar och vart de tar vägen. Den kan läsas på papper av dig som är prenumerant.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 30 december 2017

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 15 december 2017

Artiklar från 9 december 2017

Artiklar från 8 december 2017

Artiklar från 2 december 2017

Artiklar från 26 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 18 november 2017

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 11 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Artiklar från 3 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen