En ljus idé blev en lysande slinga

Dekorativt. Emelie Öhman har hängt ljusslingan på altanräcket och har lampor på både fram- och baksidan.
På plats. Bara fantasin sätter gränserna när det kommer till ljusslingan.
Lyser upp. Batteriljusen lyser inte så starkt utan avger ett mysigt, lite dämpat sken.
Enkelt att fästa. Använd ett snöre som klarar både lite tyngd och väta, till exempel ett gutesnöre.
Snabbt och enkelt. Spraymåla locken i valfri kulör – om de ska vara enhetliga eller ej bestämmer du själv.
Uppfinningsrik. Emelie Öhman gillar snabba och fiffiga lösningar.

Barnmatsburkar kan samlas i drivor hemma hos småbarnsföräldrar. Och vill man inte lämna in dem till återvinningen kan de gå en ljus framtid även hemma på tomten.

De finns alltid där, men det är först på kvällskvisten som de små lyktorna på altanräcket börjar avge ett synligt ljus. Transparenta och med en matt, svart överdel skulle ljusslingan kunna vara inköpta var som helst, men det här är faktiskt ett hemmabygge – av gamla barnmatsburkar.

– Jag vet sällan var jag får saker ifrån. Jag har ljusslingor med glödlampor inomhus och i början hade jag ju tänkt ta ut en sådan, men eftersom jag har barn kan de vara och slita och bita i sladdarna så jag ville göra en ljusslinga utan sladd, säger Emelie Öhman.

Redan sedan tidigare används urdiskade barnmatsburkar hemma hos tvåbarnsfamiljen. En del innehåller kritor och målarpennor, andra kan användas till mindre förrätter som räkcocktails eller som små glas att servera saft i.

– En del säger att du är så pysslig, men jag gillar egentligen allt som går lätt och går fort. Jag sitter inte i flera veckor med en idé utan jag vill att det ska gå fort, säger Emelie Öhman.

För att göra ljusslingan krävs inte speciellt mycket material: Urdiskade barnmatsburkar (eller glasburkar av annan sort) med tillhörande lock, snabbfärg, ett rejält snöre och batteridrivna värmeljus är allt som behövs.

– Mina lock är målade med en matt svart sprayfärg. Det fäster sjukt bra och det behövs bara ett varv med färg. Nu har de varit ute några veckor och det har varit jättedåligt väder, men de ser lika fina ut fortfarande, säger Emelie Öhman och tillägger.

– De är perfekta de här burkarna eftersom att de har räfflor för att gänga fast locken, det var hur enkelt som helst att knyta fast snöret där.

Men så kommer vi till själva ljuskällan. Att inför varje användning skruva av locken och tända de batteridrivna ljusen lockade inte speciellt mycket …

– Jag har 15 stycken i min slinga och det skulle vara sjukt drygt att tända och släcka dem. Men jag räknade ut att ljusen har 10 000 brinntimmar och det blir 415 dygn, så jag kände att till priset av 120 spänn kunde det vara värt att ha dem på hela tiden under ett år. På dagen syns det ändå inte att de är tända. Det är först vid sju–åtta på kvällen som det syns och det är ju ganska perfekt, säger Emelie, som fått fin respons på sin snabbgjorda men ändå unika ljusslinga.

– Många säger att det är smart och fint. En som var här och hälsade på sa att det var även fint på dagen bara som en attiralj, det är inte bara effektfullt på kvällen, utan även på dagen.

Mer från Livsstil

Artiklar från 16 september 2017

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 9 september 2017

Artiklar från 8 september 2017

Artiklar från 2 september 2017

Artiklar från 1 september 2017

Artiklar från 4 augusti 2017

Artiklar från 29 juli 2017

Artiklar från 28 juli 2017

Artiklar från 24 juli 2017

Artiklar från 23 juli 2017

Artiklar från 22 juli 2017

Artiklar från 18 juli 2017

Artiklar från 12 juli 2017

Artiklar från 10 juli 2017

Artiklar från 8 juli 2017

Artiklar från 5 juli 2017

Artiklar från 4 juli 2017

Artiklar från 3 juli 2017

Artiklar från 2 juli 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen