En källare med tryck i

Notera att denna artikel är från 2015
Egna mönster. Emil visar upp "Kristi törnekrona" och Agnes har rullat ut "Trumpetlav" på tryckbordet. Foto: Jeanette Lövgren.
Ritar först. Ett nytt tapetmönster börjar alltid med en skiss. Foto: Jeanette Lövgren.
Tryckbordet. Det infärgade tryckblocket pressas mot pappret. Blocket färgas igen och flyttas framåt för nästa tryckning. Foto: Jeanette Lövgren.
Resultatet. Tapetmakarna trycker allt vad de hinner för att fylla på lagret. Foto: Jeanette Lövgren.
Firmanamnet. Som de hoppas ska bli känt. Foto: Jeanette Lövgren.
Fyra meter per våd. Tapeten grundmålas och torkas innan det är dags för tryckning. Foto: Jeanette Lövgren.

Länge var det bara ett obekräftat rykte: Någonstans i Burträsk finns ett yngre par som tillverkar tapeter. Nu kan vi avslöja att det rör sig om en källare på Finnåkersgatan och att tapetmakarna ifråga heter Agnes Lundmark och Emil Lundgren. Den nystartade firman Blocktrycka tapeter är rykande färsk, precis som hemsidan.

I källarens dunkel skimrar det franska 1800-talsmöntret på ett nästan överjordiskt vis. Tapetvåderna har en sidenlik lyster. Vilket betyder att Agnes och Emil har gjort allting rätt, för det är just sideneffekten de eftersträvar med sina iriserande regnbågstapeter där färgerna glider in i och ut ur varandra.

Nu är det inte bara denna franska kopia de håller på att trycka upp ett antal rullar av. De skapar egna mönster också. ”Trumpetlav” bygger på Agnes skisser, dessutom har hon skurit ut mönstret i tryckblocket med hjälp av bildhuggarjärn.

– Tryckblocken är skiktlimmade, förklarar Emil som visar upp ett block som består av björk- och päronträ.

Det hårda päronträet är särskilt bra att trycka med eftersom det är tätvuxet och förblir plant även när det utsätts för fukt. Färg är ju blött, även den cellulosabaserade limfärg Emil och Agnes använder sig av.

Tryckbordet har Emil byggt efter en gammal ritning som finns i Nordiska museets samlingar. Trycktekniken är den som användes före 1850-talet, det vill säga före de valstryckta tapeternas tid.

– Vi känner inte till någon annan som håller på med det här i dag, förklarar Agnes. Vi har testat oss fram och återupptäckt historien. Det finns ju ingen att fråga.

Att två Skelleftebor, som hängt ihop sedan de gick bild/estetprogrammet på Anderstorpskolan, har flyttat till Burträsk, det är väl bara naturligt. Men kan verkligen detta tidskrävande hantverk bära sig i dessa trakter?

Det är en vanlig fråga som de börjar vara ganska less på.

– Vi älskar färg, form, kreativa processer. En anledning till att vi väljer att gå vår egen väg är att saker ska få ta tid för att bli riktigt bra, förklarar Agnes.

Som kontrast till massproduktion och industri vill de pröva en annan väg som känns mer ärlig och äkta för dem själva. – Hade vi satsat på att tjäna pengar hade vi inte valt det här sättet, men vi vill ju självklart kunna leva på vårt hantverk.

Vad kunderna beträffar så finns de förhoppningsvis lite varstans, det gäller bara att få kontakt med dem. Det är det Agnes och Emil tänker ägna sommaren åt. De ska besöka byggnadsvårdsbutiker, museer och inredningsaffärer för att visa upp sin kollektion.

Fast innan dess måste lagret var ordentligt välfyllt.

Det är dags att avsluta uppstartsfasen.

Det är dags att tjäna pengar.

Sedan hoppas de att folk med bygg-, renoverings- och möbelproblem i största allmänhet ska få upp ögonen för att det finns kunnigt folk att anlita när faneret spruckit och den flätade stolssitsen gett vika för trycket. Båda har gedigna hantverksutbildningar och är omåttligt sugna på att få sätta igång och jobba.

 

Mer från Livsstil

Artiklar från 22 april 2017

Artiklar från 21 april 2017

Artiklar från 15 april 2017

Artiklar från 8 april 2017

Artiklar från 7 april 2017

Artiklar från 1 april 2017

Artiklar från 31 mars 2017

Artiklar från 25 mars 2017

Artiklar från 17 mars 2017

Artiklar från 11 mars 2017

Artiklar från 10 mars 2017

Artiklar från 4 mars 2017

Artiklar från 3 mars 2017

Artiklar från 24 februari 2017

Artiklar från 18 februari 2017

Artiklar från 17 februari 2017

Artiklar från 11 februari 2017

Artiklar från 23 september 2016

Artiklar från 22 september 2016

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen