Med många händer så händer det

Notera att denna artikel är från 2014

Nävarnas hus var tänkt som en tillfällig utställningslokal. Det var tre år sedan nu. ”Min tanke var att hålla öppet under sommaren, men när hösten kom ville ingen sluta”, säger föreningens ordförande Christina Ohlsson.

Rutiga dukar på borden och längs väggarna trängs hantverket. Christina Ohlsson, 69 år, befinner sig på en plats där hon känner sig hemma – i Nävarnas hus. Hon är ordförande i föreningen och initiativtagare till att det över huvud taget blev ett hantverkshus i Burträsk.

Tron kan försätta berg och det har den gjort här i Burträsk.

– Det är inte bara jag. Vi är många som engagerar oss. Jag säger vi för jag är en gruppmänniska. Mina barn säger att jag måste ha varit en vallhund i mitt tidigare liv, säger hon och skrattar.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Christina jobbat som lärare. Ett jobb som hon har trivts med genom åren. De tio sista åren i yrket var hon specialpedagog på Naturbruksgymnasiet i Åbyn.

– När skolan får chansen att ingripa i ungdomarnas liv vid rätt tidpunkt går det att göra skillnad, säger hon.

Det gick fort när hon klev av jobbet och påbörjade sin nya tillvaro som pensionär.

– Direkt när jag slutade som lärare blev jag elev, säger hon.

Det var på Edelviks hantverkslinje för daglediga hon hamnade. Där vaknade också hennes intresse för hantverk upp.

– Jag tror att det är viktigt för människor att få producera något som man kan se och ta på. Då spelar det inte så stor roll om det är en sockerkaka man bakar eller om man stickar yllesockar, säger hon.

Projektet Nävarnas hus föddes sommaren 2011. Det skulle vara en plats där Burträskarna kunde ställa ut sina hantverk. Tanken var att det bara skulle sträcka sig över sommaren.

– Allt gick så fort. På en vecka hade vi hyrt lokal, lånat möbler och utställningshyllor. Sedan kom en massa folk hit med kaffebryggare, koppar och fat. Då var vi 16 stycken som ville ställa ut. Nu har vi ett 60-tal utställare. Det är helt fantastiskt. Jag fattar inte att det kan finnas så många kreativa människor på en och samma fläck på jorden, säger hon glatt och förklarar att hon känner sig stolt över vad de åstadkommit.

Vid samma tid som utställningslokalen vaknade till liv låg större delen av Köpmangatan i centrala Burträsk i dvala. Butikslokalerna gapade tomma.

– Jag skämdes när jag såg alla tomma skyltfönster här i Burträsk, säger hon.

I dag finns det verksamhet längs hela gatan förutom i gamla Ica-butiken. Dessutom är den provisoriska utställningslokalen ett permanent hantverkshus.

– Vändningen kom när Norrmejerier började bygga ut här i samhället. Tidigare kändes det som att Burträsk som serviceort höll på att somna in, men nu tror jag på framtiden. Tron kan försätta berg och det har den gjort här i Burträsk, säger hon.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 12 oktober 2017

Artiklar från 6 oktober 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen