Jozef siktar på en jorden runt-segling

Äventyr. Nu ger sig Skelleftebon Jozef Toman ut på sina drömmars resa. I en nio meter lång båt ska han segla jorden runt. Foto: Lars Eriksson.

Det är bara veckor kvar innan äventyret drar igång. Skelleftebon Jozef Toman är på väg att förverkliga sin barndomsdröm, att segla jorden runt. ”Båten är bara nio meter lång, men den är konstruerad för tuffa förhållanden”, säger den blivande världsomseglaren.

Redan som grabb ville Jozef Toman utforska haven och bli en sjöman trots att han växte upp i en liten slovakisk stad mellan bergen, långt ifrån alla världshav.

– Alla skrattade åt mig, men jag var helt fascinerad av Tor Heyerdahl och hans äventyr.

Jozef läste allt han kom över om de spännande seglatserna som äventyraren och marinbiologen från Norge gjorde. Tor Heyerdahls mest kända expedition är seglingen över Stilla havet med Kon-Tiki-flotten. Dessa skildringar väckte Jozefs intresse för havsmiljön och alla äventyr som väntade där ute.

– Jag reste till Polen och utbildade mig till styrman.

Under flera år var han överstyrman på olika lastfartyg som seglade över stora delar av världen. Ett jobb som han trivdes bra med, men som inte stillade hans sug efter det stora segeläventyret.

För två år sedan flyttade han och hans bror till Skellefteå. Tillsammans med en kompis startade trion Steam It, ett bilvårdsföretag.

Det går varken att fly eller kämpa emot ett oväder, utan bara att acceptera.

– Det var min brors dröm att få jobba med bilar, därför följde jag med honom till Skellefteå.

Nu är det dags för Jozef att leva sin egen dröm, en dröm som han burit på under lång tid. Tillsammans med vännen Luca Melzer från Storbritannien ska han segla jorden runt. Båten, Baba 30, är över tre decennier gammal och mäter nio meter från akter till för.

– Jag har seglat över haven många gånger, men då har det varit på 200 meter långa båtar. Den här gången kommer det att vara helt annorlunda.

Jozef hyser stor respekt för havets krafter, men känner varken oro eller rädsla inför vad som väntar.

– Panik är det värsta du kan råka ut för. Oväder kan vara skrämmande, men samtidigt väldigt vackert. När det stormar som värst kan du varken gå, sova eller äta. Det går varken att fly eller kämpa emot ett oväder, utan bara att acceptera.

I slutet av mars beger sig Jozef och Luca ner till Spanien för att reparera och förbereda båten för den krävande seglatsen som väntar. På sensommaren beräknas det vara dags för avfärd, men hur länge de blir ute på sin resa står skrivet i stjärnorna.

– Det beror på när pengarna tar slut, men jag är redo för att vara ute i två år, säger Jozef och skrattar.

Första etappen går från Spanien ner till Kanarieöarna. Sedan väntar Kap Verde utanför Afrikas kust samt Cuba och Belize i Centralamerika.

– Längre än så har vi inte planerat, efter det får vi se vart vi tar vägen.

Reskassan hade kunnat vara något större och att lämna det nystartade företaget är kanske inte helt optimalt, menar han.

– Men ska man vänta på rätt tillfälle så blir det aldrig av. Jag har drömt om detta länge, och nu är det äntligen på väg att hända, säger Jozef som planerar att återvända till Skellefteå efter att det stora äventyret är genomfört.

Fakta

Jozef Toman
Ålder: 36 år.
Bor: Sörböle, men snart på en segelbåt.
Familj: Singel.
Intressen: Spela piano, reparera mekaniska klockor samt fotografera med storformatskamera och egentillverkad film.
Drömmer om: Att få segla jorden runt i en liten båt.
Följ Jozefs resa på bloggen: Sailing Morgan le Faye (kommer att finnas tillgänglig i april).

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen