Äsch, det där är bara ett rykte

Notera att denna artikel är från 2015
Säkrare. Ingela Heinås hoppas att den nya dörren ska göra livet tryggare för gottesugna småttingar. Foto: Annika Eriksson.

Även till synes mycket små förändringar kan få stora konsekvenser för folk som har för vana att använda sin inre autopilot. En dag står de där och famlar efter ett dörrhandtag som inte längre finns.

”Var är dörren?” frågar kunderna när de äntligen lyckats hitta den nya ingången, ”ska affären läggas ner?”

– Nej, det ska den inte, försäkrar Ingela Heinås som gläds åt allt det nya, särskilt rullstolsrampen.

Medan hyresvärden fräschar upp husets yttre så tar butikens ägare, det vill säga Ingela, tag i det inre.

– Vi ska ha öppet hela tiden så de stora jobben får göras på nätterna.

Om man ser på saken ur ett globalt perspektiv så är en dörr som förpassats runt knuten ingen stor sak. Men nu är globala perspektiv inte lätta att ta till sig. Det är mycket enklare med det lilla och nära. Så har det alltid varit. Och om man betänker att de största förändringarna de senaste 22 åren (det var maken Peter som drog igång dåvarande Kioskpiraten 1993) är att kassan har flyttats ett antal gånger, då förstår man stamkundernas reaktioner lite bättre.

Med vad Ingela, de fyra anställda och vikarien anbelangar, så kan de nu se fram emot att få tillbaka hjärtat på rätta stället igen. Det kommer att kännas skönt, för tänk så många gånger denna stora muskel har hoppat upp i halsgropen av ren förskräckelse. När dörren satt på sitt gamla ställe kunde det hända att överlyckliga barn, som äntligen fått sitt lördagsgodis, rusade ut på gatan utan att se sig för varken åt höger eller vänster.

Vi ska ha öppet hela tiden så de stora jobben får göras på nätterna.

Farligt, det var vad det var.

Numera kommer de som springer ut på en parkeringsplats istället och det känns mycket säkrare.

På denna parkering står det bästa Ingela vet. En silverfärgad Audi TT Sportcoupé. För är det något hon älskar, men sällan har tid att ägna sig åt, så är det sportbilar.

När hon tog över för 13 år sedan var det för att få ett jobb istället för två. Hon sa upp sig från sin förskollärartjänst och föreställde sig då att butiken borde bli en lagom heltidssyssla för en kvinna som med full kraft rusat rakt in i väggen och just rest sig upp igen.

Men ett eget företag, hur mycket man än råkar älska godis och choklad, blir sällan ett åtta-till-fem-jobb. Det ska arbetas tolv timmar om dagen veckans alla dagar. Någon måste alltid finnas på plats och ibland är det Ingela. Och står hon inte i butiken så sitter hon på kontoret och beställer hem surisar. Och sitter hon inte där så har hon jour resten av dygnet.

– Kassaapparaten kan gå sönder, kortläsaren kan krångla, någon kan bli sjuk. Det här är ett sätt att leva. Affären är som ett småbarn som kräver passning dygnet runt.

Under sådana förhållanden blir det inte mycket tid över till trädgårdsskötsel, snickeri, bygga och konstruera saker. Det var därför det blev en sportbil.

– Jag sa till Peter att jag åtminstone ska ha roligt när jag åker till och från jobbet.

Och apropå kul saker. Det finns det som är mindre skoj också.

– Snatterierna ökar, det är därför vi ska möblera om härinne så vi får bättre koll.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 12 oktober 2017

Artiklar från 6 oktober 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen