På knä hos herr Karlsson

Notera att denna artikel är från 2016
Snickaren är här. Där firmabilen är, där är Alf Nossmy. Foto: Jeanette Lövgren.

Ta vilket hyreshus som helst. Innanför varenda lägenhetsdörr händer det alltid något intressant. I lägenheten på Kågevägen som Bo Karlsson äger, där står en före detta polis på knä i hallen. Såvida han inte står på en pall i köket förstås.

Om bara Alf kunde förmå sig att släppa tumstocken någon enda gång, då skulle han kunna skriva en bok (hans egna ord) om sina 20 år som narkotikaspanare hos polisen i Malmö.

Mannen som är född i Skåne (det hörs), hade hunnit fylla 61 samt samlat på sig 40 tjänstgöringsår då han bestämde sig för att det fick räcka. Ett förtida uttag av tjänstepensionen lockade mycket mer.

– Jag ville få chansen att träffa vanligt folk. Jag hade förstås ett eget umgänge, men som polis träffade jag bara poliser och kriminella.

Numera träffar han husägare och bostadsrättsinnehavare som vill få någonting gjort. Fast ingen börjar renovera kök bara sådär utan vidare.

– Jag måste alltid ha något för händer, förklarar Alf.

Vilket är förklaringen till att han under sina år i Malmö ägnade en stor del av fritiden åt att jobba åt sin lillebror Bengt som drev en byggfirma utanför Lund. Det var där Alf fick lära sig allt han kan om byggande. Kunskaper han fick stor nytta av sedan han mött kärleken och flyttat till Skellefteå.

Jag trivs med att ha det så här, jobba heltid måndag till fredag och ibland på söndagarna också.

Det är 14 år sedan.

– Jag ägnade fyra år åt att renovera ett hus på Brandells väg invid Bonnstan.

Nuförtiden har han en jordbruksfastighet att ta hand om, skog att hugga ner och en verkstad att jobba i. Alf får använda nävarna så mycket han orkar.

Det egna företaget startades för tre år sedan och har numera det finska företaget Elega som uppdragsgivare.

– Först fick jag göra fem kök åt dem. Företaget ville se om de kunde godkänna mig.

Numera har Alf så mycket att göra att han måste ha en jobbpartner: Deborah Klingsell har också en egen byggfirma.

– De flesta vill byta skåpluckor och lådfronter. Ifjol renoverade jag 25 kök.

Vissa vill, likt herr Karlsson, ha ännu mera gjort, som att ta bort väggar, byta golv och kakla. Alf och Deborah kan fixa det mesta, tapetsera och måla också.

Men det är inte säkert att de befinner sig där man tror att de ska vara. När du läser detta är allt som ska göras hos Bo redan gjort. Nu befinner sig Alf i ett kök på Ågrensgatan. Kanske. Såvida det inte är färdigt där också och han har dragit vidare till nästa ställe.

Nu finns det förstås en och annan som har synpunkter: Varför håller han på på detta viset? Tänk på åldern. Skulle det inte vara skönt att vara ledig istället?

– Jag trivs med att ha det så här, jobba heltid måndag till fredag och ibland på söndagarna också. Dessutom har sambon sju år kvar till pensionen. Jag kan ju inte gå hemma och vänta på döden hela dagarna.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 12 oktober 2017

Artiklar från 6 oktober 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen