Ann-Sofi följer sitt hjärta nu

Notera att denna artikel är från 2014
Ann-Sofi Wincent. Foto: Leif Andersson.

Hon var gymnasieläraren som bytte bana. Nu är det inte läroplaner som styr Ann-Sofi Wincents liv utan en tusenårig lära från Indien.

Familjens hus ligger i utkanten av byn, med skogen alldeles inpå knuten. Oktober färgar omgivningarna gula, röda och bruna och de sista löven kommer nog snart lämna träden för att vintern vill att det ska vara så.

Det var nästan som en uppenbarelse, tårarna bara rann.

Ann-Sofi trivs här och det är inte så konstigt, hon är van att leva nära naturen. Hon växte upp på landet i en liten skärgårdsby utanför finlandssvenska Närpes och hennes mamma och släktingar odlade mycket.

– Redan när jag var liten brukade jag torka örter i bastun även om jag inte alltid visste vad det var jag torkade för något, så intresset för örter och växter har alltid funnits där.

Ann-Sofi lämnade Finland och utbildade sig till gymnasielärare och speciallärare och jobbade på gymnasiesärskolan på Kaplan.

– Jag trivdes med eleverna, men det var så mycket runt omkring som tog för mycket energi och jag funderade på vad jag skulle bli när jag blev stor. Min man är väldigt passionerad i sitt arbete och jag har tänkt att det skulle vara roligt att hitta ett jobb som han, ett som man verkligen älskar.

En oktoberkväll för några år sedan kom det som en blixt från klar himmel. Hon skulle utbilda sig inom Ayurveda, en form av indisk läkekonst.

– Det var nästan som en uppenbarelse, tårarna bara rann, säger Ann-Sofi som gick kurser både i Sverige och utomlands och utbildade sig till Ayurvedaterapeut och hälsorådgivare.

En del är skeptiska till läran. Vad tror du det beror på?

– Jag tyckte också att det var jättekonstigt för tio år sedan. Jag tror det beror på okunskap, om man inte har kunskapen känns det bara svårt. Ayurveda är världens äldsta holistiska hälsolära där man hjälper människor att hitta sin balans och eliminera störningar och sjukdomar. Alla människor är olika och det gör att man måste behandla alla olika. Det gäller att förstå att naturen har sin rytm och att vi följer den också.

Ann-Sofi har i alla fall hittat sin väg i livet. Företaget Life wings har hon hemma på gården och familjelivet får avgöra när och hur många kunder hon tar emot.

– Jag följer mitt hjärta nu. Jag är väldigt lycklig och tacksam att jag har hittat det här, det var nog det jag var ämnad för.

Ayurvedan genomsyrar livet för hela familjen, men med två små döttrar är det vissa delar av läran som Ann-Sofi inte hinner med fullt ut.

– Att sitta i yogaställning har jag kanske inte tid med just nu när barnen är små, men det kommer senare.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 12 oktober 2017

Artiklar från 6 oktober 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen