Albin tar en roll där spel spelar roll

Notera att denna artikel är från 2014

Albin Westermark har tagit klivet in i Sveriges största ungdomsorganisation, Sverok. ”Min önskan är att spel ska jämställas med idrott och kultur”, säger han.

Han har precis blivit invald som ledamot i Sverok. Föreningen organiserar 80 000 ungdomar i 1 200 föreningar runt om i vårt avlånga land.

Spelvärlden har varit väldigt mansdominerad och det är en hård jargong mot kvinnor.

– Jag gillar bräd- och kortspel, men har tidigare huvudsakligen spelat tv- och dataspel. Strategiskt tänkande är avgörande när man spelar.

Sveroks huvuduppgift är att främja spelhobbyn i Sverige. Inom föreningen ryms en hel del olika spelformer som bland annat: rollspel, lajv, brädspel, e-sport, figurspel och LAN.

Det är inte drivkraften är vara bäst som gjort att han fastnat för spel, förklarar Albin och betonar att han definitivt inte är en tävlingsmänniska.

– De flesta som spelar gör det inte för att vinna utan för gemenskapen. Det är kul att sitta tillsammans med vänner och spela spel.

I media fokuseras det mycket på spelmissbruk när ämnet spel tas upp, men Albin tycker att det ger en orättvis bild av verkligheten.

– Jag ser att det finns ett spelmissbruk, men hur utbrett det är vet man inte. Jag vill påstå att problemet inte är så stort. Spel är inte farligare än något annat. Det är som fotboll, bowling eller vilken annan sport som helst. Man kan faktiskt bli beroende av det mesta här i livet, säger han.

I många kommuner behandlas spelföreningarna orättvist i jämförelse med idrottsklubbarna, enligt Albin.

– Trots att vi har fler medlemmar får idrottsklubbarna i vissa kommuner mer i bidrag än vad vi får. I Skellefteå behandlas vi däremot rättvist. Det finns alltid förbättringsområden, men Skellefteå är en bra kommun för föreningsaktiva.

Inom spelorganisationen jobbar de just nu stenhårt med jämställdhet och mångfald.

– Det är tufft för tjejer. Spelvärlden har varit väldigt mansdominerad och det är en hård jargong mot kvinnor. Det finns undersökningar som visar att 49 procent av spelarna är kvinnor. Trots att det spelmässigt inte är någon skillnad mellan könen så delas turneringarna upp mellan kvinnor och män. Det är konstigt tycker jag. För mig är jämställdheten en viktig fråga.

Det är inte spelandet som kommer i första rummet för Albin.

– Jag tycker inte att jag spelar så mycket. Engagemanget i föreningen är viktigare än själva spelandet. Min målsättning är att skapa mötesplatser för människor som har lite annorlunda intressen. De som inte faller in i samhällsnormen lika naturligt som alla andra, säger han.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 19 oktober 2017

Artiklar från 12 oktober 2017

Artiklar från 6 oktober 2017

Artiklar från 28 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen