En ny utsikt – förhoppningsvis med nya insikter

Notera att denna artikel är från 2015
Platser. Fyra rum är redan inredda för inflyttning. Foto: Roine Sandlén.
Vy. De som flyttar in får en ny utsikt, vilket kan vara värdefullt enligt Nina Eriksson. Foto: Roine Sandlén.
Saker. Folk och företag bidrar till Deborahuset. Foto: Roine Sandlén.

Kärlek och kramar. Det är huvudingredienserna när ett nytt stödboende för kvinnor startar i Skellefteå. Erfarenheten står Nina Eriksson för.

Det ser egentligen ut som vilket hus som helst. Både utifrån och inifrån. Och det känns robust och stabilt med träväggar, vilket naturligtvis kommer att behövas. För hyresgästerna kommer att behöva allt stöd de kan få. De kommer att komma från hela landet för att starta om på nytt och få en ny utsikt. Vilket boendet verkligen erbjuder. Vilket rum du än väljer har en trevlig utsikt mot vacker natur.

För en bit utanför Skellefteås stadskärna har Nina Eriksson äntligen, ja, jag skriver äntligen för hon har länge haft det som en dröm, startat upp ett stöd- och motivationsboende för kvinnor som vill vara drog- och alkoholfria.

– Vi kommer att öppna i mars och i huset finns plats för fyra kvinnor, säger Nina som själv är född och uppvuxen i Skellefteå, och drivs av att ”kämpa den goda kampen”.

Huset, som kallas för Deborahuset, är ett privathus där ägarna flyttat. Möblerna kommer från Pingstkyrkans secondhand och företag i Skellefteå har också bidragit.

– Skellefteå är fantastiskt. Folk vill bidra och alla som är intresserade att bidra är naturligtvis välkomna att höra av sig, säger en tacksam Nina.

Regin, den står Pingstkyrkans LP-verksamhet för. En verksamhet där Nina jobbar sedan flera år.

– Kvinnorna som ska bo här ska ha hållit sig någorlunda efter att de varit på behandling. Det är alltså inget behandlingshem det handlar om. Nolltolerans gäller mot droger och alkohol.

Istället så är tanken att självkänslan ska utbildas och detta via ett material som Nina själv tagit fram. Och hemmet är alltså bara till för kvinnor.

– Det är annan problematik med kvinnor. De känner skam och skuld och känner ett stort ansvar för sina barn. Människor runt omkring har också en annan bild av kvinnor med drog- och alkoholproblem. De säger: ”Hon har ju barn…” Något som man aldrig säger om män i samma situation. Kvinnor är också mer rädda för att mista vårdnaden och vågar inte ta steget att få behandling.

Nina själv har alla erfarenheter när det gäller denna typ av boende. När hon var 34 år hade hon varit i drogträsket i 17 år. Hon är en före detta brukare som själv både bott på ett liknande hem och dessutom, efter att livet tagit en ny vändning, jobbat på samma boende.

– När jag kom till boendet Lillvik, som ligger utanför Nässjö, så fick jag det jag behövde. Kärlek och kramar. Jag behövde ingen som berättade för mig varför jag hade gjort mina misstag och hur jag hade gjort dem. Jag fick kärlek och det är det som kvinnorna ska få här också. När jag träffat kristna människor så har alltid kärlek varit det jag förknippat med dem, så jag fann friden i Jesus.

Hon berättar varför det är så viktigt med just kärlek.

– När man kommer ut i livet efter behandlingen så känner man sig ensam och då skaffar man sig en karl, som ofta kommer från samma kretsar. I det här hemmet så ska man slippa vara ensam och få den kärlek man behöver ändå. Det här är ett hem utan omöjliga fall. Här ska vi kunna nå fram till de som är svåra att nå fram till. Det ska vara skönt att få ytterligare en aspekt, den andliga.

Tanken är att det ska finnas en frid och ett lugn över boendet.

– Sedan kommer de att få arbetsträning. Detta på Pingstkyrkans secondhand. Vi har också Gospelkören där de kan vara med om de vill. Sedan kommer de också gå på våra LP–möten på tisdagskvällar, som en del i gemenskapen.

En husmor/föreståndare ska också anställas. Det kommer dock inte att vara Nina.

– Det gäller att hitta rätt person till det jobbet, och sedan håller jag på att hitta volontärer som också ska vara här. Kvinnorna som bor här kommer ju att jobba på dagarna. På kvällarna ska man laga mat tillsammans och mysa och umgås och få utbildning. Jag har redan två stycken som ska fungera som inspiratörer, en som virkar och en hårfrisörska.

Men ska helt enkelt träna på att umgås ett gäng kvinnor, utan män och utan droger och alkohol.

– Det hjälper dem att hålla sig på vägen. Vi kommer också att ha höns på gården och en katt. Det ska vara avslappnat och de ska kunna jobba lite i trädgården.

Hon kommer att använda sitt nätverk inom LP-verksamheten för att hitta de som ska bo i huset.

– Tanken är att de ska bo här upp till ett år. Jag har fortfarande inte gått ut med förfrågningarna ännu. Men LP-verksamheten fångar upp kvinnor med problem och då kan de hamna här.

Hon är inte orolig att det ska stå tomt.

– Jag tror inte att det blir några problem – sorgligt nog. Jag vill ju inte att det ska behövas ha ett sånt här boende. Men det är ju i det bästa av världar.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen