LTU och Infovista möts på Campus

Notera att denna artikel är från 2017
Ser framåt. Mickael Carlberg Lax (t v) och Christer Åhlund ser stora möjligheter runt den nya doktorandtjänsten. Foto: Lars Andersson.

Infovista och LTU har inte bara det gemensamt att bägge finns på Campus Skellefteå. Nu delar de också på en doktorandtjänst.

Infovista (tidigare Ascom) är experter på att testa och optimera mobilnätens funktion.

Bara en bit från dess fastighet på Campus verkar LTU i Skellefteå, bland annat en del av den institution som arbetar med distribuerade datorsystem.

– Under 2016 lossnade det med samarbete mellan företag och universitet, säger Michael Carlberg Lax, en av cheferna för forskning och utveckling på Infovista. Norran träffar honom och professor Christer Åhlund, expert på mobila system och distribuerade datorsystem.

Femårigt projekt

Ascom bestämde sig för att investera i ett femårigt projekt, som Infovista tagit över. Företaget såg möjligheter att jobba med universitetsvärlden. Under resans gång har det varit en dialog mellan parterna.

– Vi kompletterar varandra på många områden och den fysiska närheten har gjort mycket. Skellefteå har ett intressant ekosystem inom digitaliseringen som kommer spela en viktig roll framöver, säger Carlberg Lax. Han konstaterar att Infovista i Skellefteå i koncernen ska jobba långsiktigt speciellt med Internet Of Things (se faktaruta), 5 G och voice- och videostreamtjänster vilka betraktas som nyckelkomponenter till att bygga en bättre välfärd.

– Förändringstakten är så snabb i dag att det kan vara svårt att hinna lyfta blicken, det är något som krävs för att identifiera framtida innovationer om man vill vara tidig med nya produkter och tjänster på marknaden säger Åhlund.

Var om tio år?

Infovista vet var det befinner sig i dag och nästa år, men hur kan verkligheten se ut om ett decennium?

– Vi har som mål att inte bara följa utan vara med och driva utvecklingen av den nya tekniken. Det är nyckeln till ytterligare 25 år som marknadsledande, berättar Carlberg Lax.

Och detta sker i en period då det sker ett paradigmskifte. Maskiner kopplar upp sig mer och mer och kan ge mycket information om allt från hemmet till broar och byggnader.

– Hur hanteras kapaciteten och hur utvärderar man uppkopplad IoT som exempelvis en bro, när, hur och var ska data bearbetas till information? säger Åhlund.

Forskningsfrågor

– Vi ser möjligheter. Vad kan vi göra med tekniken? Det pratas om smarta städer. Det behöver bli mer konkret.

Det är där doktoranden kommer in. Denne ska läsa in sig på befintliga rön och utifrån dem ta fram forskningsfrågor som är obesvarade.

En första rapport väntas i april som underlag för den fortsatta diskussionen.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen