Plötsligt blev bussturen helt magnifik

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Jag och min fru har två bilar. Eller i alla fall en och en halv. Den ena gick inte igenom besiktningen och behövde lagas. Då lämnade vi den bara. Övergiven och trasig ute på gården, precis som sina ägare till småbarnsföräldrar – urklämd på energi. Som ett par tomma tandkrämstuber.

Det regnar på bilen. Det snöar på den. Det faller löv och sorkar bygger bo under motorhuven. Men vi bryr oss inte. Vi orkar inte laga den. Inte just nu.

Vi ska jobba, vabba, skotta snö, handla, byta blöjor och tvätta först. Istället åker vi nu buss. Eller den ena av oss tar den andra bilen och skjutsar barnen. Och den ena av oss åker kollektivt.

Bra för miljön. Men det är inte därför.

Vi hade kunnat cykla. Men vi orkar inte det heller. I bussen får man lugn och ro. Där kan du sitta och stirra med tom blick. Låta kroppen falla i dvala samtidigt som värmeaggregaten blåser ljummen luft i ditt tunna hår.

Det är nästan som på Hawaii. Det är inte så många andra platser som du kan göra det på. Men när jag bodde i Stockholm gillade jag inte att åka kollektivt. Stå och vänta på bussar och tunnelbanor. Stirra ned i golvet. Ta en timma på mig för att komma från södra sidan till norra.

När skulle jag annars reflektera och få nya intryck?

Det var tid som stals från att leva. Men jag har ändrat mig. När skulle jag annars reflektera och få nya intryck?

Konstiga människor. Snygga personer. Jobbiga galningar. I Stockholms kollektivtrafik finns de flesta typer representerade. Att åka buss i Skellefteå är likadant, men i mindre skala.

Senaste turen var speciell. Då sjöng busschauffören hela låten Photograph av Ed Sheeran på vägen hem. Hennes stämma var medelmåttig, men hennes sätt att ta sig an världen, eller denna busstur, var magnifik.

Att bara sjunga sådär inför okända bussresenärer. Det inspirerade mig. Hon kände för det och då gjorde hon det. Det här hade aldrig hänt på min cykel eller i bilen.

Tack för bussar, nya intryck och människor som inte är som jag är.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen