Om utmaningen känns överkomlig finns god chans du klara den

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Karriärcoachens logg: Del 51

Det finns faktiskt en formel för motivation. Victor Vroom skrev sin ”Förväntansteori” i mitten av 1960-talet och den går förenklat ut på att multiplicera ”Förväntad måluppfyllelse” med ”Förväntad belöning”.

Den första faktorn avser hur tydligt jag ser slutresultatet av min handling och hur sannolikt jag tror mig kunna nå dit, den andra handlar om hur gärna jag vill ha det som kommer ifall jag klarar uppgiften.

Exempel: Låt säga att jag ger dig en uppgift. Du ska göra hundra armhävningar på en minut. Klarar du det får du en banan. Sugen på att anta utmaningen? Sannolikt inte. Uppgiften är rätt tuff för de allra flesta och belöningen är ju rätt usel.

Du förstår vad du behöver göra för att vinna priset men är troligen rätt sval inför tanken att ge det ett försök.

Om du istället får denna uppgift: Du ska göra 10 armhävningar inom fem minuter. Klarar du det får du tusen kronor. Lite mer lockad att testa?

Är chansen god att klara utmaningen kommer motivationen att öka.

Uppgiften du fått är rätt trolig att du klarar av, det är inte så många armhävningar och rätt väl tilltaget med tid. Belöningen på 1 000 kronor är bra och klart inom räckhåll.

Så om du ser målet, resultatet, av din ansträngning tydligt och det är något som lockar dig samt att du känner att utmaningen är överkomlig, det finns rätt god chans att jag klarar den, kommer motivationen att testa att öka.

Det är därför det är så viktigt att veta vad man får ut av sin ansträngning, förstå målet och vart man är på väg, för att dedikerat hänge sig till uppgiften.

Känner du till målen för ditt företag? Vet du hur ditt bidrag till verksamheten har betydelse för slutresultatet och produkten? Vad tjänar du på att företaget går bra?

Om du inte vet det är det sannolikt att du inte riktigt jobbar med din fulla potential.

Känner du till dessa delar blir nog ännu roligare att gå till jobbet också.

Stefan Berg

Stefan Berg

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen