Muckarkammens återkomst

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Nu ska vi få tillbaka värnplikten igen. Tänk vad trevligt det blir när fler (av alla kön dessutom) har något att tala med vilt främmande människor om. Det har varit dåligt ställt på den fronten på senare år. Förr kunde i alla fall karlarna snacka lumparminnen över läns-, klass- och yrkesgränserna.

Ett kulturellt kitt som åstadkoms genom ålning medelst hasning ska man inte förakta. Är kanske ännu viktigare idag när vi inte ens har ett gemensamt väder längre, eftersom vi tror på olika väderappar. Resultatet blir en splittrad nation där vi inte är överens om någonting. I längden blir det rätt trist. Kan få vem som helst att längta tillbaka till den tid då Sverige bara hade två tevekanaler. När serier som Dallas och Rederiet förenade oss i en härlig gruppkram på fikarasterna.

Med den här nya värnplikten blir det förhoppningsvis gamla välkända bullar igen. Kanske är det rent av dags att damma av bortglömda ord och företeelser. Ta muckarskivan till exempel, denna oftast rikligt blötlagda festlighet som avslutade den värnpliktstjänstgöring som pojkarna (mirakulöst omvandlade till män) skulle minnas med visst vemod.

Andra ord med en air av svenskt folkhem, kallt krig och tummade ransoneringskort är exempelvis buren (arresten där värnpliktig som begått regelbrott fick avtjäna sitt straff), luckan (logementet där man bodde) snuskburken (enmanskök/kokkärl) och markan (marketenteriet där man åt).

Till dessa nostalgiska hågkomster med doft av svettig marschkänga hör även muckarkammen. Som sexåring, år 1964, fick jag en sådan i present av min då värnpliktige storebror. Kammen var av röd plast, väldigt stor och verkligen inte avsedd att fixa till luggen med. Dess funktion var att räkna ner antalet dagar som återstod till brorsans muck. Varje dag skulle en pinne brytas av.

Det är därför kammen inte längre finns kvar i fysisk form. Den lever bara i mitt minne. Där finns också lagrat de textrader som inleder min barndoms signaturmelodi, Muckartwist med Cool Candys, inspelad 1962: ”Utryckning – civila kläder – med andra ord MUCK!” Ett unisont illvrål på det, följt av ett saxofonsolo som satt som gjutet i radions bruna träfanerlåda.

Ett kulturellt kitt som åstadkoms genom ålning medelst hasning ska man inte förakta.

Återstår bara att förklara betydelsen av ordet twist. Det var en dans, man böjde på knäna, djupare och djupare ner, och svängde taktfast på sin rumpa.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen