Med mamma, mormor och dina egna barn i din kropp

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Jag har en udda vana. Jag lyssnar på radio om jag vaknar på natten. Oftast somnar jag om ganska fort, men en natt nyligen blev jag omedelbart klarvaken av journalisten Katarina Sundbergs röst.

Programmet heter Vetandets Värld och hennes fråga löd: Visste du att du bokstavligen bär omkring på både mamma, mormor och dina egna barn i din kropp?

Då jag alltid känt närheten till min mamma, även efter hennes död, var min nyfikenhet väckt och jag började googla på fenomenet.

Vetenskapen var länge säker på att i livmodern slangades näring enbart åt ena hållet och avfallsprodukter åt det andra. Men så någon gång på 1970-talet hittades, till forskarnas förvåning, levande celler med manligt könshormon i en kvinnas kropp.

Det visade sig att de kom från hennes son. Forskningen kring stamceller tog fart, metoderna förfinades och upptäckten av att det sker ett utbyte av celler mellan mor och barn i livmodern fick namnet microchimerism. Det innebär ovetenskapligt uttryckt att delar från din släkt lever och trängs i ditt blodomlopp.

Idag tror man sig veta att dessa celler kan ställa till både reda och oreda. Reda, när den amerikanska hjärtforskaren Hina Chaudrys i sina försök framkallade hjärtattacker hos mushonor som nyligen fått ungar. Genom att färga in de överförda fostercellerna såg hon hur de tog sig till det skadade modershjärtat.

… att du bär omkring på både mamma, mormor och dina egna barn i din kropp?

”Det var som om de visste vart de skulle”, skriver hon. Där omvandlades de till fungerande stam- och hjärtceller och lagade moderns hjärta.

Om fosterceller från musungar kan laga ett musmodershjärta kan förmodligen också celler från människliga foster laga ett husmodershjärta. Vi har bara inte vetat om det.

Kunskapen om att vi bär på levande delar av våra barn och mödrar i våra kroppar, samtidigt som våra celler finns bevarade i deras, ger onekligen ytterligare en dimension till livets stora mysterium.

Christina Ohlsson

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen