Kallpratvärmer

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Mannen på parkbänken vänder sig mot oss och menar att vi valt en bra plats att vila på.

Jag håller med och avsaknaden av en följdfråga låter samtalet stanna av för en stund. Istället för att kallprata tittar vi på bergochdalbanan som tillsynes oavbrutet kör runt, runt, runt utan att stanna.

Det är inte tyst mer än en minut, då han frågar vart vi kommer ifrån. Jag svarar med ett ord och han fortsätter att berätta om några danskar han träffat på en annan parkbänk samma dag. Danmark och Sverige, visst är det två länder riktigt nära varandra?

Han tittar på mig och väntar på ett svar. Jag borde kanske redogöra för det geografiska avstånd som finns mellan Danmark och min del av Sverige, men ur min mun kommer ännu ett kortfattat svar och vi blir sittande där i en för mig bekväm tystnad.

Vi är på semester i ett land där vi överallt träffar på människor som vill prata. I bilen som tar oss från flygplatsen, på caféer, i toalettköer och på affärer. Överallt finns en nyfikenhet och en vilja att få veta mer.

Vi svarar snällt och ler, men inuti känner vi oss annorlunda. Vi är fostrade att inte tränga oss på och därför känns det ovant med människor som gör det för att vara trevliga.

Därför känns det ovant med människor som gör det för att vara trevliga.

I vår svenska norm är det istället tystnad och enskildhet, på parkbänkar, i bussar och i affärer. Vi visar oss trevliga genom att inte småprata och inte ställa frågor, för tänk om någon blir obekväm och tänk om någon bara vill vara ifred?

Vi reser på oss och nöjesfältet ligger framför och bakom oss när mitt normkritiska jag stannar upp. Mötet med mannen på parkbänken gör att jag ser allt ur ett annat perspektiv.

För i eftermiddagssolens sken tänker jag att det kanske vore bra om även vi öppnade upp oss mer och var lite trevligare mot varandra?

Kanske skulle det värma en kall parkbänk i Sverige även i de mörkaste av tider.

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen