I vår stad rör sig mörka skuggor och lämnar spår i våra brevlådor

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

På Norrans insändarsidor och på sociala media rasar just nu en het debatt kring vårt kulturhus. Vissa menar att pengarna borde läggas i potten för skola, vård och omsorg. Är då satsning på kulturen verkligen så viktig för oss alla?

Ja, jag tycker det. Speciellt i en tid då orosmolnen på vår världshimmel tycks bli allt mörkare. Det är nämligen ingen slump att olika diktaturer genom historien börjat med att slå just mot kultur och kulturhistorik. Allt som inte passar in i deras syfte, förpassas också ut ur historien.

IS och talibaner mördar och förstör det mesta som inte passar in i deras världsbild och i Polen har det nationalistiska partiet Lag och Rättvisa kommit till makten.

Den Polska premiärministern Beata Szydlo har nyligen sagt att den kultur som bekostas av statliga medel hädanefter skall vara patriotisk och berätta för omvärlden om polska hjältar.

Just Polen invaderades 1939 av en annan person som hade samma grundidé. En man som försökte bygga ett tusenårigt rike baserat på mytologin kring tyska hjältar.

1933 började Nazityskland en del av den folkliga hjärntvätten genom att anordna bokbål. Bland de böcker som brändes fanns den tyske poeten Heinrich Heine som redan år 1821 skrev följande,

Där man brännerböcker, där bränner man till slutmänniskor.

”Där man bränner böcker, där bränner man till slut människor.”

Han anade nog aldrig hur rätt han hade. I USA sitter nu en president som gått i korståg mot alla som framför kritik medan han själv obekymrat kastar falsarier omkring sig. I Holland och Frankrike vädrar två nationalister morgonluft och kan mycket väl ta hem den politiska makten.

I vår egen stad rör sig mörka skuggor om natten och lämnar spår i våra brevlådor med uppmaningar till patriotisk kamp.

Nej, kulturyttringar och det fria ordet har aldrig varit viktigare än just nu.

Av den anledningen vill jag ha kulturhuset.

Mikael Karlsson

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen