Heja alla ni som lyckas

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Kanske är det för att jag blivit äldre. Eller för att jag är förälder. Eller för att världen ser ut som den gör.

Oavsett bakomliggande orsaker tycker jag mig se en förändring i stan. Jag tänker mig att jag är en äkta Skelleftebo. Uppvuxen i Kåge och med rötter i Hjoggböle och Medle, precis där man svänger till Slind. Otroligt nasal och ickekontinental.

Med undantag för studentveckor i Umeåkorridorer har jag aldrig bott någon annanstans. Och det är inte för att jag inte har velat.

Vem vill inte byta den här hålan mot storstad eller semesterparadis? Vem vill bo där det aldrig händer nåt, där det är mörkt tre fjärdedelar av året och där ingen någonsin kan få göra något bra?

För är de har jag vuxit upp med, att man inte gör något bra om man är från Skellefte. Det har helt enkelt inte varit möjligt – vad skulle vi kunna erbjuda resten av världen?

Skulle någon lyckas med något spektakulärt, som att skriva en bra bok, lyckas i sport eller släppa en skiva så ska elaka tungor ständigt påpeka att ”vissa är då födda med silversked”. Det måste frågas om hen inte var helt oduglig som barn och spekulerats vilt om att hen är alkis. För i Skellefte är man inte stolt över grannen, man anmäler bastun som eventuellt saknar bygglov.

Plötsligt känns det själv klart att jag ska bo här.

Men någonting är på väg att förändras. Lokala politiker simmar vintersim med långväga gäster och plötsligt viftar grannen med rosa ballonger i Arenan.

Folk är stolta över Sofia Andersson-Lundbergs briljanta sommarflotte, Elin Johansson är allas kampsportsfavorit och David Lindgren leder Mello med hela Schtaan i ryggen.

Ingen behöver skämmas för att bjuda utomsockens på restaurang och helt plötsligt känns det självklart att jag ska bo här, i en kommun där det sällan är längre än 20 minuter till något – och som kan erbjuda fyra årstider.

Heja Skellefte och alla ni som lyckas!

(Fast nog var David Lindgren halvjobbig när vi gick på högstadiet?)

Lotta Johansson

Mer från Livsstil

Artiklar från 21 november 2017

Artiklar från 20 november 2017

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 14 november 2017

Artiklar från 13 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 7 november 2017

Artiklar från 6 november 2017

Artiklar från 3 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 31 oktober 2017

Artiklar från 30 oktober 2017

Artiklar från 27 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen