Vad blir man egentligen?

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2016

Jag ska ju snart bli farmor för första gången. I dag är det faktiskt bara 19 dagar kvar till beräknad nedkomst. Att bli farmor är stort. Och att bli gammelfarmor är kanske ännu större. Eller vänta nu. Är det gammelmormor hon blir?

I den närmaste familjekretsen pågår just nu en diskussion huruvida min mamma, tillika min sons mormor, kommer att kunna titulera sig som gammelfarmor eller gammelmormor. Å ena sidan är hon ju farmors mamma. Det borde väl innebära att hon blir en liten gammelfarmor? Å andra sidan är hon ju min sons mormor och det borde väl innebära att hon blir gammelmormor?

Vi skulle kunna göra det enkelt och kalla henne farmorsmor. Men den tungvrickaren kommer Liten att få svårt att uttala. Det låter dessutom högtravande. Gammelmormor och gammelfarmor är mycket gulligare. Fast det låter väldigt gammalt och dagens fjärde generation är inte gamla på samma sätt som förr. De facebookar, reser, tränar och springer runt på diverse aktiviteter. Är det inte dags att uppdatera gammeltiteln?

Vi skulle kunna hämta inspiration från engelskans great grandma. Innebörden av ordet great är fin. Stor, viktig, betydelsefull. Det låter mycket trevligare än gammel. Fast betydelsefullmormor är ju inte heller något vidare alternativ. Det måste finnas något enklare och bättre.

En googling gav det kreativa förslaget Gullmor och Gullfar. Men det fungerar inte så bra för oss. Huskatten hos mitt blivande barnbarns mormor och morfar heter Gullmar. Och jag vill ju inte att Liten ska höra fel och tro att det är Gullmor som varit ute på friarstråt i tre nätter och kommit hem med en stor fet råtta i munnen.

Så här sitter jag nu. Inte ett dugg klokare men med en lysande idé! Du kanske vill hjälpa mig? Gå in på norran.se, leta reda på min krönika och lämna en kommentar. Blir min mamma en gammelmormor eller en gammelfarmor? Och vad ska vi kalla nutidens gammelmor- och farföräldrar?

En googling gav det kreativa förslaget Gullmor och Gullfar.

Lena Långdahl

Mer från Livsstil

Artiklar från 8 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 5 december 2017

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 30 november 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 28 november 2017

Artiklar från 27 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 21 november 2017

Artiklar från 20 november 2017

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen