Den som är stark måste vara snäll

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2015

Min stora favorit som barn, och den som lärde mig att man ska vara snäll mot andra, var Bamse. Och även nu när jag blivit äldre har jag insett att det finns väldigt mycket som är bra med björnen med snickarbyxor. En fantastisk bra seriefigur och skaparen Rune Andreasson försökte verkligen fostra oss som läste. Andreasson skickade ut budskap till oss barn och jag sög i mig i alla fall.

Bamse var klok och snäll och en riktig förebild och det bästa citatet från Bamse är i mina ögon ”Den som är stark måste vara snäll”.

Det finns andra seriefigurer som också försöker föra fram ett budskap. ”Med stora krafter följer ett stort ansvar” är ett annat känt citat från Spindelmannen. Och naturligtvis ett väldigt bra citat. Har man stora krafter bör man göra gott.

Jag har ingen aning om seriefigurer är förebilder för barn längre. Min dotter läser inte serier, även om jag försökt få henne att läsa seriealbum med min andra stora favorit Fantomen.

Nä, det finns andra förebilder för barn. Hockeyspelare verkar vara några. Därför blir jag ibland väldigt irriterad när dessa beter sig illa.

Häromdagen så var det en spelare som ”stod upp” för en kompis. Vilket egentligen naturligtvis är något bra. Att ställa upp för en kompis är bra. Men när ”stod upp” innebär att man kastar sig över en annan spelare och bara slår och slår och slår. Ja, då blir det inte rätt.

När sedan kompisen som spelaren ”stod upp” för hyllade överfallet på Twitter och kallade den som blev attackerad för feg. Ja, då blir det inte bättre.

En lärarkompis berättar att eleverna på hans skola leker ”hockeyslagsmål” på skolgården och det känns faktiskt riktigt sjukt. Att det blir en lek för att förebilderna gör det.

Precis som du ska vara snäll om du är stark, ska du ta ansvar om du har krafter, men vill du vara en förebild så följer ett stort ansvar också med.

 

Mer från Livsstil

Artiklar från 14 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 12 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 8 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 5 december 2017

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 30 november 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 28 november 2017

Artiklar från 27 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen