Jan Lundman trivs i Tanzania

Notera att denna artikel är från 2015
VÄNFÖRSAMLINGSUTBYTE. Prästen Jan Lundman i Sankt Olovs församling tillsammans med Ndolageprästen Paschal Matungwa. Foto: Privat.
NDOLAGE. En kyrktrumma utanför en av bykyrkorna i Ndolage församling, som används istället för kyrkklockor. Foto: Privat.
SAMTAL. Kyrkokörsresenären Maria Sundström pratar med Sospiter Bulaya från Ndolage församling. Foto: Privat.

Norran gör en reportageserie med personer som gjort en internationell insats. I den tredje delen möter vi prästen Jan Lundman i Sankt Olovs församling som berättar om sitt engagemang i Tanzania.

Prästen Jan Lundman har flera släktingar som arbetat internationellt.

– Min moster var missionär i Afrika och min morbror deltog som flygare i flera internationella uppdrag, bland annat i Kongo och i Biafra på 60- talet, berättar Jan.

Som präst engagerade han sig i Svenska kyrkans internationella arbete.

– Det kändes som ett kall. Jag kände en längtan efter att komma i kontakt med andra människor från andra länder i utsatta delar av världen och göra en insats som kunde förbättra deras situation.

1981 åkte Jan och hans fru till Tanzania på uppdrag av Svenska kyrkans Mission. Fram till mitten av 90-talet jobbade de under längre perioder i landet, som ligger vid Afrikas östkust vid Indiska Oceanen.

– Jag jobbade bland annat på den lutherska kyrkan stiftskontor i Bukoba i nordvästra Tanzania. På den tiden hade Tanzania stora svårigheter på grund av oljekrisen på 70-talet och kriget mot Idi Amin i Uganda, vilket förvärrade landets ekonomi.

På 90-talet flyttade Jan Lundman och hans familj tillbaka till Boliden, men engagemanget för Tanzania tog ny fart 2008.

– Kyrkoherden Carina Wikman i Sankt Olovs församling tog initiativ till ett vänförsamlingsarbete. Då föreslog man från det nordvästra stiftet i Tanzanias lutherska kyrka att Ndolage församling skulle bli vår samarbetspartner.

Ndolage ligger i nordvästra delarna av Tanzania inte så långt från gränsen till Uganda.

– Det var viktigt för oss att Ndolage har ett sjukhus och sjukhuskyrka som vi samarbetat med förut. Den förre läkaren på Skellefteå lasarett, Arne Kjellgren, har ju jobbat tidigare på Ndolage Hospital.

2008 träffade Jan tillsammans med några från kyrkorådet och de anställda i Sankt Olov företrädare för Ndolage under en resa.

– Jag kände direkt att vi fick jättebra kontakt och ett vänförsamlingsavtal skrevs på året därpå när företrädare från Ndolage besökte oss i Skellefteå.

Under åren har Sankt Olov också bidragit med flera sociala satsningar.

– Vi har till exempel samlat in kollekter och intäkterna från vår loppis på Tuvagården gått till detta. Vi har också bidragit med utbildningen av två evangelister till församlingen, vilket båda parter är jätteglada över, säger Jan och fortsätter:

– Men vi värdesätter det mänskliga utbytet med våra vänner i Ndolage mest av allt.

2011 reste Jan och församlingspedagogen Anna-Stina Wikström med en grupp på 6 ungdomar från Sankt Olov till Ndolage. Och 2014 reste han dit igen med 21 medlemmar i Sankt Olovs kyrkokörer. Ndolage har också följt upp resorna med svarsbesök i Skellefteå.

– Tanzania är fortfarande fattigt, men nu växer det fram en mycket större medelklass. Landet gör stora framsteg i jordbruk, infrastruktur och modern teknik. Tillväxten i samhället gör att jag tror Tanzania har goda förutsättningar att sprida sitt välstånd bland befolkningen.

Nu i oktober ska Jan Lundman åka till Tanzania på nytt.

– Jag är representant från Sankt Olov då det nordvästra stiftet, som Ndolage tillhör, viger sin nya biskop. Förutom det kommer en tvådagarsworkshop att anordnas på temat ”Partnership in mission” där vi får möjlighet att diskutera utvecklingen av vårt samarbete.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen