Höstelegans med skinn på kragen

Notera att denna artikel är från 2014
På Parant kunde man hitta kappor i både mocca och nappa "i exklusiva färger".
Färgen var svart, skinnkvalitén så kallad boxsida. Tunn gummiblandad sula.
Västklänning för flickor 4–12 år. Under poplinblus med buttondownkrage för 15,75.
På Stil-Sko fanns dessa modeller från Gyllene Gripen. För designen svarade Katja of Sweden.
Svart kalvskinn och mocka i guldtopas från skomärket Rex.
"Ni vet väl att vi inte har lunchstängning", annonserade butiken som sålde plagg av märket Hettemarks.
Gummistövlar från Oscaria i storlekarna 38-46. Pris per par: 12 kronor och 75 öre.
Tweed för varm välkläddhet, pris 198 kronor. Schalett med specialknyt och stor kuvertväska.
Garnannons från K A Bergstedt AB. Notera den toppmoderna frisyren; hög, touperad och hårdsprejad.
Den välklädda damen hade kappa med vacker Royal-Pastel-nerz på kragen.
Kostym "med underarbete och tillbehör av högsta klass".
Rock för honom fodrad med Atlasquilt och atlassiden.

I London hade den kort-korta minikjolen redan hunnit se dagens ljus, men i Skellefteås klädbutiker hade man laddat upp med kappor, klänningar och kjolar i damig mitt-på-knäet-längd.Hösten 1964 hette modefärgerna somalibrunt, pinjegrönt, skiffergrått, marin och alger. Och efter klockan 18.00 skulle herrskorna självklart vara svarta.

Bilderna i modeannonserna var oftast tecknade, alltid svartvita, och utförda i en omisskännelig 60-talsstil. Intresserade läsare och läsarinnor fick ta den egna färgfantasin till hjälp för att tolka till exempel ”cypress”.

Vem minns idag den lättvättade, krympfria och snabbtorkande koftan av beslon eller den långärmade blusen av terylenesheer?

Ord som ”klädsamt” och ”välsittande” var flitigt förekommande i reklamtexterna och herrar med stil handlade hos Lundqvists Herr. För 318 kronor kunde man skaffa sig en tvådelad yllekostym i 100 % kamgarn. Tyget var saxyniced-behandlat, vilket gav både spänst och pressbeständighet.

Det dök upp nya syntetmaterial. Vem minns idag den lättvättade, krympfria och snabbtorkande koftan av beslon eller den långärmade blusen av terylenesheer? På Parant såldes långbyxor för damer i kvalitén vinterelasta för 49,75.

Parallellt med förtjusningen över allt det nya som den kemisk-tekniska industrin försåg textilfabrikörerna med så var äkta naturmaterial och handgjorda detaljer det som betonades allra mest. Nappaskinn i mjukaste handskvalité, naturgummi, handlaskade kanter … Att äga en riktig päls var sannerligen inget att skämmas över.

För den som ännu i våra dagar älskar det naturliga och äkta så är 50 år gamla annonser om dåtidens damkläder som ljuv poesi. Vad sägs om en schweizisk lyxkappa i ull-mohair, fodrad med duschesse och med mellanfoder i shetland även i ärmarna. Det fanns även fodrade, färdiga mufftisar, det vill säga manschetter eller uppslag på ärmarna, av nordbisamrygg att köpa till. Kappan, utan extra tillbehör, kostade 325 kronor och fanns att köpa på Domus i Skellefteå.

Till detta härliga ytterplagg så torde en handväska i marsmallowkvalité, för 42 kronor, ha passat bra. Den som hade pengar över kunde dessutom komplettera elegansen med ett par dampromenadskoletter i mjukt anilinskinn.

Vad damernas huvuden anbelangade så var det USA:s första dam, blivande modeikonen Jackie Kennedy, som satte stilen: Den numera klassiska pillerburken fanns att få i olika material, även i lurvigt skinn.

Söta småflickor kläddes i blus och västklänning av sanforiserad och skrynkelhärdig bomull.

Frusna herrar satsade på en gabardinrock av impregnerad bomull med skinnskodda knapphål och löstagbart svart-gult foder med sidensadel. Denna gedigna höstrock, som utlovades vara ”ungdomlig – oumbärlig – sportig”, kunde bli hans för endast 198 kronor.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen