När dansen kom till Vinkelbo

Notera att denna artikel är från 2014
Musiker. Jesper Norberg och Patrik Grundström stod för den stämningsfulla musiken.
Åskådare. Hjördis Bergmark bor på Vinkelbo och tog chansen att se Norrdans föreställning.
Inlevelse. Publiken från Vinkelbo och dagcenter sökte sig till skuggan för att söka svalka.

I går blev en annorlunda dag på äldreboendet Vinkelbo i Norsjö. På programmet stod en föreställning med Norrdans och högklassiga dansare från hela världen.

”Sju gånger sju” heter föreställningen, där sju koreografer från olika delar av Europa har tolkat var sin broder i Aleksi Kivis finska nationalepos ”Sju bröder”. Turnén startade i Härnösand på midsommaraftonen och omfattar drygt 40 spelplatser runt om i Norrland.

Föreställningen framförs utomhus på alltifrån festivaler och torg till hembygdsgårdar och äldreboenden.

– Vi försöker göra dansen och musiken tillgänglig för så många som möjligt, säger turnéledaren Anna-Leena Järvelin.

Hon berättar att det har varit en fantastisk upplevelse för ensemblen att besöka platser som de normalt inte uppträder på. Det blir också en helt annan publik än vanligt när de dansar på äldreboenden.

– Det har gått jättebra, vi har fått väldigt bra respons. Enda problemet har varit vädret, det har varit för varmt, säger Anna-Leena Järvelin.

Varmt var det också när Norrdans uppträdde utanför Vinkelbo. Därför blev det en lite förkortad variant, samtidigt som personalen såg till att de äldre hade rejält att dricka.

Hjördis Bergmark var en som såg föreställningen och hon var nöjd efteråt:

– Det var bra, säger hon.

Hjördis Bergmark berättar att hon gillar sång, musik och dans. Hon har även sett en hel del föreställningar förr, när hon besökt Åre:

– Då dansade jag med Little Gerhard, rockkungen.

Senare på aftonen fick Klockarbo besök och i dag, fredag, spelas föreställningen på Bäckgården i Bastuträsk.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen