Lokalhistoriska dagar i Skråmträsk

Luther i Skråmträskbygden. Estradsamtal i Skråmträsks bönhus, Fr v Gertrud Hellgren, Lars Jonsson, Arne Andersson och Mats E. Nyström
Skråmträskarna

SKEFOs lokalhistoriska dagar hölls i år i Skråmträsk. Medarrangörer var byns föreningar och skola samt landsförsamlingen, museet, arkiven, studieförbunden Sensus och Vuxenskolan.

På fredagskvällen samlades man i byns bönhus, där åhörarna fick ta del av byns historia från att den först nämnts på kartor och i protokoll. Skråmträskskolan representerades av två lärare och en elev. De hade en mycket intressant redovisning av hur man arbetat med att jämföra skolan förr och nu. Trots den korta tid man haft till förfogande, nämligen från höstterminens start och till helgens redovisning, så hade eleverna hunnit bygga en modell av den skola som revs och ersattes av en ny i slutet av 1920-talet. Modellbygget var imponerande!

Lördagens förmiddag ägnades åt en guidad tur med bil, i byn och dess omgivning och kl. 12:00 öppnade Skråmträsk kvarn för lunchservering. Eftermiddagens program innehöll flera programpunkter om kvinnornas inflytande på byns näringsliv, det sociala-, andliga- och kulturlivet. Per Olov Andersson berättade om jordbrukets utveckling och förändring och Ellinor Båverman om Hur jordgubben kom till Skråmträsk. Med den nya tekniken illustrerades deras föredrag på ett trevligt sätt. Berättelsen om idrottens plats i byalivet tecknades av Åke Furberg och Kurt Karlsson. Idrottsföreningen var aktiv inom många grenar och mest framgångsrika var skyttarna. Numera tränar och tävlar skråmträskarna i grannbyn Bjurfors, där det både finns anläggningar för idrott och engagerade ledare.

Från Företagsarkivet och Folkrörelsearkivet medverkade Sara Sharifi respektive Elisabeth Wiklund. Elisabeth passade på att berömma boken Skråmträsk i ord och bild som en grupp bybor skrivit och som blev klar 1994.

Musiklivet har blomstrat i byn och det illustrerades genom flera musikinslag under dagarna .

Söndagen hölls gudstjänst i ett fullsatt bönhus. Församlingsherde Arne Andersson, som har sina rötter i byn, predikade, Erik Hellgren spelade till psalmsången och ackompanjerade Magda Hellgren som sjöng tre sånger. Gertrud Hellgren berättade om vilken stor betydelse bönhuset har för byborna och som så tydligt framstod under de lokalhistoriska dagarna, då alla inomhusaktiviteter, utom lunchen hölls där. Dagens kollekt som tillfaller bönhuset blev drygt niotusen kronor.

Efter Kyrkkaffet hölls ett panelsamtal om Luther i Skråmträskbygden och därmed avslutades några intensiva och innehållsrika dagar.

Gertrud Hellgren

Taggar:

Mer från Livsstil

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen